Voor het eerst in 7 maanden: lichte groei economie in regio Mechelen-Kempen

Voka vraagt wel nieuwe verlaging werkgeversbijdrage

Voor de eerste keer in zeven maanden tijd, zit er terug groei in de economie in de regio Mechelen-Kempen. Na een maandenlange surplace, volgt er - van augustus tot en met eind december - een korte groeispurt in het najaar. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen, op basis van meer dan 3.000 gegevens.

"Eind dit jaar komen we uit op zo'n 58 procentpunten. Dat is 5 procentpunten beter dan het najaar van 2022. Vooral door de betere resultaten in de autosector en in mindere mate de bouwsector. Het is een beperkte groeispurt. Eentje in perspectief. Want we blijven nog ver onder het niveau van vóór corona. Om een idee te geven: eind 2019 zaten we op zo'n 72 procentpunten. Nu gaan we dus naar 58 procentpunten", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"Dat cijfer moet je lezen als de snelheid waarmee onze economie vooruitgaat. Honderd procentpunten betekent volle snelheid. Er is dus nog heel veel energie nodig om de motor écht te laten draaien. Zeker als we kijken naar de industrie en energie-intensieve bedrijven. De impact van de hoogste lonen in 50 jaar en de hoge energieprijzen laten zich nog altijd voelen."

9% meer werkzoekenden

Volgens de conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen zullen we eind dit jaar met 22.500 werkzoekenden zitten. Zo'n 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch blijven er ook nog altijd bijna 7.800 jobs - in de regio Mechelen-Kempen - die niet ingevuld geraken.

"Beide evoluties volgen we elke dag van kortbij op. Om het aantal werkzoekenden niet verder te laten toenemen, moet de regering vol inzetten op het versterken van de concurrentiekracht bij onze bedrijven", zegt Laveren. "De - soms verbijsterende - voorstellen van de voorbije dagen halen die concurrentiekracht net volledig onderuit. Alle nachtvluchten afschaffen op Zaventem? Of werkgevers laten betalen voor de tweede maand ziekteverlof? Het past allemaal in de categorie 'verkiezingspraat'. Terwijl we net nood hebben aan robuste maatregelen."

Nu de fiscale hervormingen zijn afgesprongen, pleit Voka Mechelen-Kempen wel voor nieuwe maatregelen. "De verlaging van de werkgeversbijdragen moet na het zomerreces terug op tafel komen. Die verlaging was er de afgelopen twee kwartalen al. Om de hoogste lonen in 50 jaar wat af te koelen. Als we onze bedrijven echt willen ondersteunen, is een nieuwe verlaging een must."

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact