Voka vraagt niet te snoeien in voordeel voor meer dan 30.000 onderzoekers in Vlaanderen

Raak niet aan de fiscale regeling voor wetenschaps- en bedrijfsonderzoekers. Dat vraagt Voka Mechelen-Kempen. De regeling zorgt er nu voor dat werkgevers maar 20 procent van de bedrijfsvoorheffing moeten doorstorten voor onderzoek en ontwikkeling (O&O). "Als Vlaanderen en onze regio aantrekkelijk willen blijven, moeten we deze regel behouden", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De oproep van Voka komt er na de Voka-stage van minister van Financiën Vincent Van Peteghem bij twee bedrijven. Voka is bezorgd dat er aan de fiscale incentives voor onderzoekers wordt geraakt. In Vlaamse ondernemingen zijn zo'n 34.000 onderzoekers actief.

De federale regering staat voor een moeilijke budgettaire uitdaging. Maar het kan zeker niet de bedoeling zijn om maatregelen die hun nut meer dan bewijzen, nu in vraag te stellen. Deze regeling trekt buitenlandse investeringen aan, stimuleert kmo's tot innovatie, verankert onderzoek en productie en zorgt voor jobs”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Verbeteringen

Voka dringt ook aan op een aantal verbeteringen aan het huidige stelsel. Zo moeten de federale overheidsadministraties dringend met één stem spreken. Vandaag komt het voor dat de Programmatorische Overheidsdienst Belspo (federaal wetenschapsbeleid) een aanmelding van een onderneming - om gebruik te maken van de 0&0-lastenverlaging - positief beantwoordt, maar dat de FOD Financiën die beslissing betwist. Of een andere interpretatie van onderzoek en ontwikkeling hanteert. Dat leidt tot rechtsonzekerheid. "En dat kunnen onze ondernemingen echt wel missen", stelt Laveren.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact