Voka: "Volgende zomer 9.000 openstaande vacatures in regio"

De regio Mechelen-Kempen is op weg naar 9.000 openstaande vacatures. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen. Dat aantal ligt 20 procent hoger dan nu en wordt volgens de analyse vlak voor de zomer 2024 bereikt. "Onze economie trekt de komende maanden weer aan. Maar ze kan alleen maar groeien als we ook die jobs ingevuld krijgen. En daarvoor kijken we sterk naar een dwingender activeringsbeleid", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

 

Op dit moment zijn 7.380 vacatures in de regio Mechelen-Kempen nog niet ingevuld: 3.934 vacatures voor het arrondissement Turnhout en 3.446 voor het arrondissement Mechelen.

Zo is er - voor beide regio's samen - naast schoonmakers (1.120) veel vraag naar tuinbouwmedewerkers (385), verpleegkundigen (284), leerkrachten (178), magazijnmedewerkers (135), ICT-analisten (93) en werfleiders (82).

"Onze economie gaat eindelijk terug in stijgende lijn. Voor de eerste vijf maanden van 2024 laat onze conjunctuurbarometer (*) een voorzichtige stijging zien. Als de economie groeit, stijgt ook de vraag naar mensen en medewerkers", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Onze analyse zegt het volgende: in februari 2024 overschrijden we de kaap van 8.000 openstaande vacatures. Tegen mei, nog voor de zomer, raken bijna 9.000 jobs niet ingevuld. Hier willen we écht voor waarschuwen. Want onze economie kan alleen maar groeien als we die jobs ingevuld krijgen. Heel veel bedrijven hebben de switch al gemaakt door bij de rekrutering meer te kijken naar talent en goesting dan enkel naar het diploma. Dat is ook nodig. We zien wel dat voor 35 procent van de huidige openstaande vacatures in onze regio geen enkel diploma nodig is."

Langer dan 2 jaar zonder werk

Op dit moment zijn er 23.270 werkzoekenden in Mechelen en Kempen. "7.500 mensen of 32 procent is al langer dan 2 jaar weg van de arbeidsmarkt. Dat is niet langer houdbaar. We moeten uiteraard op zoek naar de juiste en beste begeleiding voor deze mensen. Maar we moeten ook een signaal geven dat dit traject eindig is. Als Voka schuiven we naar voor dat de werkloosheidsuitkering na 2 jaar stopt. In Nederland, Frankrijk en Duitsland is dat al langer de regel. Bij ons moet dit ook de regel zijn", stelt Laveren.

"Maar er is meer nodig. In onze regio zijn er ook nog eens 91.000 mensen die niet beroepsactief zijn. Zij zijn niét op zoek naar werk. Hier kijken we samen met de lokale besturen om een deel van die groep - bijvoorbeeld de leefloners - op korte termijn naar de arbeidsmarkt te krijgen. Zo'n 115 gemeenten in Vlaanderen gaan die ambitie nu aan. Ze willen 37 procent van hun leefloongerechtigden aan het werk krijgen. Dat zijn 7.000 leefloongerechtigden die je extra kan activeren. De cijfers tonen aan dat al die handen nodig zijn."

(*) De conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen maakt het mogelijk om economische analyses te doen voor de regio en om zes maanden vooruit te kijken in de tijd. De prognose is gebaseerd op berekeningen van prof. dr. Guido Van Rompuy (KU Leuven), hoogleraar economie en econometrie. Uiteraard zijn de prognoses afhankelijk van wat er gebeurt in eigen land en op internationaal vlak.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact