Voka: "Robuust stikstofkader en nieuwe energiesteun zijn absolute must"

Duidelijke oproep Voka bij politieke rentrée

Een robuust stikstofkader en nieuwe energiesteun. Die zijn nodig om de industrie te behouden en verder te versterken in Vlaanderen. Dat stelt Voka-voorzitter Rudy Provoost op de Voka Rentrée in de Brusselse Bozar. De oproep is onder meer gericht aan de aanwezige premier Alexander De Croo, minister-president Jan Jambon en de verschillende Vlaamse partijvoorzitters. ​

Voka roept de verschillende regeringen op om tot de laatste dag van de legislatuur beleid te voeren.

Nieuwe steuninstrumenten

Een volgende Vlaamse regering zal nieuwe steuninstrumenten moeten ontwikkelen die de industriële bedrijven toelaten om voorop te lopen in de klimaatomslag. Onze buurlanden bieden massaal steun aan de industrie en trekken daardoor nieuwe investeringen aan. De Vlaamse ondersteuning zal van een radicaal andere grootteorde moeten zijn dan de steunbedragen die vandaag gangbaar zijn.

Energienorm

Op federaal vlak is het noodzakelijk om de goedgekeurde energienorm nu ook echt toe te passen. De energieprijzen zijn in ons land merkelijk hoger dan in de rest van de wereld. Samen met de loonhandicap zorgt de energiehandicap voor een concurrentieel nadeel.

In het kader van de federale begrotingsopmaak zijn nieuwe lasten voor ondernemingen uit den boze.

Staatshervorming

Om de welvaartscreatie in Vlaanderen te verzekeren, is een efficiënte overheid en bevoegdheidsverdeling tussen het Vlaamse, federale en Europese noodzakelijk. Daarom moeten nu alle voorbereidingen getroffen worden voor een volgende staatshervorming waarbij onder meer de nadruk moet liggen op het regionaliseren van de bevoegdheden rond arbeidsmarkt en gezondheidszorg.

Voka Mechelen-Kempen benadrukt de urgentie van de maatregelen. Uit hun nieuwste conjunctuurbarometer blijkt dat er - tot het einde van dit jaar - geen groei meer zit in de economie in de regio.  "De rek is eruit. Vooral door een gebrek aan vraag, zegt bijna 1 op 2 ondernemers", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "We moeten alles op alles zetten om onze industrie en onze bedrijven te ondersteunen."

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact