Voka Rentrée XL: "Voer jobbonus dringend in. Dit jaar nog"

Maak het verschil tussen werken en niet-werken groter. Wie werkt, moet op het einde van de maand beter af zijn dan wie niet werkt. Die oproep heeft Voka gelanceerd op de Voka Rentrée XL, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en de partijvoorzitters. "Voer de jobbonus dringend in. Dit jaar nog. En toon dat Vlaanderen zijn arbeidsmarktbeleid zélf in handen neemt", stelt Wouter De Geest, voorzitter van Voka vzw.

"Op dit moment krijgen bedrijven in Mechelen en Kempen 6.586 vacatures niet ingevuld. Dat is ongezien in de voorbije 20 jaar. Als je ook de uitzendarbeid en studentenjobs meetelt, kom je voor de regio op meer dan 20.000 beschikbare jobs waar nu personeel voor nodig is. In Vlaanderen gaat het om zo'n 200.000 openstaande vacatures. Ongezien", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Op de Voka Rentrée XL, de aftrap van het politiek-economisch werkjaar, hebben we als Voka duidelijk gemaakt wat we van onze politici verwachten."

  • Maak het verschil tussen werken en niet-werken groter. Wie werkt, moet op het einde van de maand beter af zijn dan wie niet werkt. Voer de jobbonus dringend in. Dit jaar nog. Dit heeft een prijskaartje, maar slimme investeringen zijn geen kost, wel een garantie op toekomstig succes.
  • Vlaanderen moet eigen accenten leggen voor het arbeidsmarktbeleid. Zo kan het geen taboe zijn om de duur en de hoogte van de werkloosheidsuitkering variabel te maken en bijvoorbeeld eerst hogere en daarna lagere uitkeringen toe te kennen, degressief in de tijd. Wil Wallonië het anders doen, dan moet dat ook kunnen, uiteraard binnen een budgettair kader.
  • Maak meer flexibiliteit mogelijk in onze arbeidswetgeving. Zonder flexibiliteit rond nachtarbeid, weekendwerk, arbeidstijden en overuren laten we bestelwagens vol gemiste groei naar onze buurlanden vertrekken. Ook de wet-Renault moeten we kritisch bekijken. Voka roept de werkgevers en de vakbonden in de Groep van Tien op om daar werk van te maken.

Er was ook kritiek op het recent voorgestelde pensioenplan. "Pensioenen stel je veilig door de loopbanen te verlengen, meer mensen aan het werk te krijgen en loopbanen werkbaarder te maken. Dat zien we vandaag niet in de uitgelekte plannen", stellen Wouter De Geest (voorzitter) en Hans Maertens (gedelegeerd bestuurder) van Voka vzw. "Ik moet u bekennen: een minister die maandenlang naarstig gewerkt heeft aan een plan, en dan met dit onvoldragen werkstuk komt… dat frustreert."

Duurzame energie aan concurrentiële prijzen

Voka noemt de strijd tegen de klimaatverandering de allergrootste uitdaging van deze eeuw. Een koolstofarme economie is een noodzaak om ook in de toekomst nog bloeiende bedrijven te hebben. Het energievraagstuk speelt een belangrijke rol in de klimaatstrijd. De transformatie naar een duurzame economie vraagt een duurzame en verzekerde elektriciteitsproductie aan een concurrentiële en voorspelbare prijs. 

Welke energiemix er komt, is een politieke beslissing. Maar elke beslissing zullen we toetsen aan drie criteria: de duurzaamheid, de prijscompetitiviteit en –stabiliteit en de leverzekerheid. Voka vraagt een transparant debat om de juiste beslissing te nemen maar nu zijn er veel te veel parameters en variabelen die niet bekend zijn. Daardoor komen we in politieke en ideologische discussies die polariseren maar die ons op geen enkele manier dichter brengen bij een toekomstgerichte oplossing. En die is dringend nodig”, vervolgt Wouter De Geest.

Staatshervorming nodig

Voka vraagt ook hervormingen. "Een volgende staatshervorming is noodzakelijk. Op heel veel domeinen schuurt en kraakt dit land in al zijn voegen, elke dag meer en meer. Wat Voka betreft, moet niet alleen arbeidsmarktbeleid, maar ook gezondheidszorg integraal een regionale bevoegdheid worden", klinkt het.

Tijdens het event is ook de nieuwe branding van Voka voorgesteld. Met de baseline 'Samen ondernemen, samen groeien.' Zodat wij allemaal groeien, voor meer welvaart en welzijn voor iedereen. Daar staat Voka voor, daar gaat Voka voor.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact