Voka opent deuren van Talentcenter voor Duitstalige ministers

Een delegatie van de Duitstalige regering heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan het Talentcenter in Mechelen. Ministers Lydia Klinkenberg (Onderwijs & Innovatie) en Isabelle Weykmans (Werkgelegenheid) kwamen kijken naar het centrum, waar leerlingen tussen 12 en 14 jaar testen afleggen om zo tot een betere studiekeuze te komen. De ministers werden ontvangen door Voka Mechelen-Kempen. "Hun interesse is belangrijk. Want we willen dat deze Talentcenters over heel Vlaanderen en daarbuiten komen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"Het eerste contact met de Duitstalige ministers is via de Duitstalige Kamer van Koophandel gelopen. In het voorjaar van 2023. Het Talentcenter draait nu weer een volle maand, sinds de zomerbreak. Bijna 900 leerlingen hebben de testen hier al afgelegd", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Beide ministers konden zien hoe leerlingen via onder meer een VR-spel, motorische tests en cognitieve taal- en rekentesten hun eigen sterktes ontdekken. Na afloop krijgt elke leerling een persoonlijk talentenrapport, met vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten. Alles is onderbouwd door academici van de UGent.

Ministers Lydia Klinkenberg en Isabelle Weykmans zijn overtuigd. "Onze doelstelling is echt wel om een fysiek Talentcenter te installeren. In de eerste plaats in Eupen. We hebben in ons onderwijssysteem al een heel aantal testen die leerlingen kunnen doen. Maar deze specifieke benadering inspireert heel sterk."

Meer dan 18.000

Het Talentcenter in het Mechelse Technopolis was het allereerste in Vlaanderen. In april van dit jaar gingen de deuren open. Intussen is er een tweede geopend in Hasselt. Voka wil nog meer Talentcenters in Vlaanderen.

De nood is in ieder geval groot. "Elk jaar veranderen in het Vlaamse secundair onderwijs meer dan 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek. In de helft van de gevallen verandert de leerling van ASO naar TSO of BSO. Die switch kan leerlingen demotiveren. En dat willen we tegengaan", ​ zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Door hun blik te verruimen. Zo wil het Talentcenter ertoe bijdragen dat kinderen een positieve studiekeuze maken."

"Als je kijkt naar het gewone secundair onderwijs in onze regio Mechelen-Kempen, dan heeft bijna 1 op 5 leerlingen één jaar schoolse achterstand", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "Bijna 20 procent is al minstens één keer blijven zitten. In een stad als Mechelen of Turnhout gaat dat al richting 30 procent. Dat moeten we vastpakken. En daar wil Voka écht iets aan doen. Met dit Talentcenter doen we dat ook."

Ministers Isabelle Weykmans en Lydia Klinkenberg (rechts) willen onder meer in Eupen ook een fysiek Talentcenter uitbouwen. Ter inspiratie kwamen ze kijken naar het Talentcenter in Mechelen, in Technopolis.
Ministers Isabelle Weykmans en Lydia Klinkenberg (rechts) willen onder meer in Eupen ook een fysiek Talentcenter uitbouwen. Ter inspiratie kwamen ze kijken naar het Talentcenter in Mechelen, in Technopolis.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact