Voka: "Nóg meer staken? Er zijn dit jaar al 9.000 zaken failliet"

Nergens stijgt het aantal faillissementen sterker dan in de provincie Antwerpen. Dit jaar gaat het al om 9.000 ondernemingen. Ze kunnen onder meer de hoge loon- en energiekosten niet meer betalen. "En wat doen de vakbonden? Nóg meer actievoeren. Terwijl werkgevers de hoogste lonen in 50 jaar betalen. Kraak de crisis. Niet de bedrijven", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Voka Mechelen-Kempen veroordeelt de actiedag van morgen. De vierde al in amper een half jaar tijd. "Deze actiedag raakt ook plants en hoofdzetels in het buitenland. En dat is héél kwalijk voor de reputatie van onze regio en ons land", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Als er hier in de regio bedrijven plat gaan, gebeurt dat noodgedwongen over de grens ook. Moeten we dat miljoenenverlies zo maar slikken?"

Loonhandicap: +17%

In november gingen in de provincie Antwerpen 817 bedrijven failliet. Dat tonen de cijfers van studiebureau Graydon Creditsafe aan. Eind november stond de teller voor 2022 op 8.992. Nergens anders stijgt het aantal zo sterk.

"De kosten van de energiecrisis en de hoogste lonen in 50 jaar die betaald moeten worden, spelen hier zeker een belangrijk rol. Door nu nog meer te eisen, zetten vakbonden huidige en nieuwe jobs op het spel", zegt Laveren. "In de periode 2021-2024 zullen de brutolonen met 21 procent stijgen. De loonhandicap tegenover onze buurlanden zal pieken op 17 procent in 2024. We kunnen op deze manier almaar moeilijker concurreren met andere landen. De bedrijven in onze regio zijn sterk. Maar genoeg is genoeg. "

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact