Voka: "Moeten debat over index voeren. Zonder taboes"

Ga het debat aan over de index. Zonder taboes. Dat vraagt Voka Mechelen-Kempen na de nieuwste vooruitzichten van de Nationale Bank. Die tonen aan dat de loonkosten de komende drie jaar met 13 procent kunnen toenemen. "Voor alle Belgische bedrijven komt dat neer op een extra factuur van 20 miljard euro. Dit hakt er in als een bijl bij onze bedrijven. We moeten reageren", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "We gaan onze concurrentiepositie niet zomaar weggeven."

De Nationale Bank kwam gisteren met een update van haar recentste economische vooruitzichten. De inflatie stijgt dit jaar naar 7,4 procent en de loonkosten de komende drie jaar met 13 procent. Voor alle Belgische bedrijven samen komt dat neer op een extra factuur van 20 miljard euro.

"Veel bedrijven kunnen hun kostenstijgingen niet volledig doorrekenen. De automatische loonindexering dreigt als een boemerang terug te komen. België is, samen met Luxemburg en Malta, het enige land dat een automatische koppeling aan de lonen heeft. Onze bedrijven voelen dit dus hard. We vragen aan de regering en de vakbonden om de koppen bijeen te steken en het debat over de index zonder taboes te voeren", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Sociale correctie

Voka is vragende partij voor een sociaal gecorrigeerde indexsprong, waarbij de lagere lonen een zachtere behandeling krijgen.

"Maar we staan open voor andere ideeën, zoals een aanpassing van de korf of een vertraging van de index", stelt Laveren. "Ik snap dat het voor de gezinnen hard is, maar concurrentiekrachtverlies voor onze bedrijven, leidt finaal tot collectieve verarming. Dat moeten we echt voorkomen."

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact