Voka Mechelen-Kempen leert Youca-leerlingen lobbyen bij Tom Ongena

Twee leerlingen van het College Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver hebben vandaag voor de eerste keer leren lobbyen bij Voka Mechelen-Kempen. Dat gebeurde in het kader van Youca Action Day. Lobbyen: niet voor een gewone klas. Maar meteen de 'real deal': in het hoofdkantoor van Open VLD. Bij voorzitter Tom Ongena. "Dit was toch even héél spannend."

Vandaag engageren meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse scholieren zich om op Youca Action Day aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Hun loon van 60 euro dat ze op de schooldag verdienen gaat naar projecten van jongeren wereldwijd.

Fien (15) en Hanna (16) van het College Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver hebben ook deelgenomen. Ze volgen de richting Economie-Wiskunde in het vijfde jaar. Voka Mechelen-Kempen opende, samen met Technopolis, eerst de deuren van het Talentcenter. Zo leerden ze de ins en outs kennen.

In zo'n Talentcenter kunnen leerlingen tussen 12 en 14 jaar testen en proeven doen om een beter inzicht te krijgen in hun talenten. Ze krijgen ook een rapport om te zien hoe die talenten matchen met bepaalde studierichtingen. Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts maakte eerder 130.000 euro vrij om de werking van het eerste Talentcenter mee mogelijk te maken.

"Het was heel interessant om de leerlingen bezig te zien en ze te helpen in het Talentcenter. We hebben ook geleerd dat leerlingen op die leeftijd gemiddeld maar 8 beroepen kennen. Terwijl de keuze in werkelijkheid een pak groter is. Het Talentcenter toont al die keuzes. Op een ongedwongen manier", zeggen Fien en Hannah.

Spoedcursus

De leerlingen kregen van Voka Mechelen-Kempen ook een spoedcursus 'lobbyen'. Hun case - over het belang van een Talentcenter - mochten ze later op de dag brengen voor Open VLD-voorzitter Tom Ongena. Zelf van Sint-Katelijne-Waver.

"Youca gelooft in de kracht van jongeren. Het is een organisatie die ik heel graag ondersteun", laat Ongena weten. "De leerlingen hebben hun case ook heel overtuigend gebracht."

Ongena werd zelf een dag gevolgd door Hendrik, ook in het kader van Youca Action Day.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact