Voka Mechelen-Kempen heeft voor 39 gemeenten in regio memorandum op maat

Op precies 200 dagen van de gemeenteraadsverkiezingen, pakt Voka Mechelen-Kempen uit met 39 lokale memoranda: 1 voor elke gemeente in de regio Mechelen-Kempen. Met 5 topprioriteiten voor elk bestuur. Op het Voka-event VokaMatch - met 300 aanwezigen - zijn de memoranda gisteren gepresenteerd. "We geloven heel sterk in onze lokale ondernemers. Zij hebben ervoor gezorgd dat de regio Mechelen-Kempen de voorbije 10 jaar is uitgegroeid tot de economisch sterkst groeiende regio van Vlaanderen. Maar die groei staat onder druk. Door de herstructurering bij Van Hool is onze oproep nog actueler en acuter", zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen.

Op 13 oktober kunnen zo'n 603.000 ingeschreven kiezers naar de stembus. Verdeeld over de regio Mechelen en Kempen. In de aanloop naar die lokale verkiezingen krijgen alle 39 gemeenten in de regio een eigen memorandum. En een lijst met aanbevelingen.

“De memoranda zijn echt op maat van elke stad of gemeente. Zo vragen we aan de stad Mechelen om - tegen 2030 - 7.800 extra mensen aan de slag te krijgen, aan Turnhout om 13 hectare industriegrond te deblokkeren, en bijvoorbeeld aan Grobbendonk om het proces rond omgevingsvergunningen te verbeteren. Omdat 4 op de 10 vergunningen er vroegtijdig worden stopgezet. Bedoeling is dat we deze aanbevelingen de komende legislatuur blijven opvolgen. Samen met de besturen", zegt Wim Brillouet van Voka Mechelen-Kempen.

De Voka-Kamer is in november vorig jaar al aan de 'Ronde van Mechelen-Kempen' begonnen. Op dit moment is er al met 126 lokale politici gesproken. "We willen impact. Daarom zijn we vroeg gestart. Zodat we straks een heel aantal van onze Voka-punten kunnen terugvinden in de bestuursplannen."

Al 126 politici in de regio Mechelen-Kempen gingen in gesprek met het team Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. VLNR: Wim Brillouet, Emiel De Smet, Carole Kersten, Tom Laveren (gedelegeerd bestuurder), Guy Beyens.
Al 126 politici in de regio Mechelen-Kempen gingen in gesprek met het team Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. VLNR: Wim Brillouet, Emiel De Smet, Carole Kersten, Tom Laveren (gedelegeerd bestuurder), Guy Beyens.

Turbo

De recente ontwikkelingen bij busbouwer Van Hool in Lier maken de oproep van Voka Mechelen-Kempen nog actueler en acuter. "De voorbije 10 jaar is de regio Mechelen-Kempen uitgegroeid tot de 'Turbo van Vlaanderen'. Als regio hebben we economisch de sterkste groei gerealiseerd. Die turbo staat onder druk. Daar hebben we een dik jaar geleden al voor gewaarschuwd. En dat zien we nu op het terrein. Met onder meer Van Hool. Of Celanese. Maar het beeld is ruimer", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Uit een nieuwe enquête bij 200 bedrijven uit de regio Mechelen-Kempen blijkt dat de helft van de ondernemingen verwacht dat het dit jaar economisch nog slechter zal gaan. Eén op de vier industriebedrijven twijfelt over zijn toekomst in België. Richting de verkiezingen van juni en oktober is dit een heel belangrijk signaal dat de bedrijven afgeven."

De industrie staat zwaar onder druk. Dat is extra belangrijk in een regio als Mechelen-Kempen. De industrie is er goed voor 31 procent van de toegevoegde waarde. Meer dan in Vlaanderen (20 procent). "We moeten daarom alles op alles zetten om de industrie hier te houden en te versterken", zegt Laveren. "Die oproep doen we aan de lokale besturen en ook aan de beleidsmakers op Vlaams, federaal en Europees niveau. "

Benieuwd wat de ondernemers vragen in jou gemeente? Kom het te weten via deze link.

Website preview
Prioriteiten regio Mechelen-Kempen | Voka
De regio Mechelen-Kempen is de economisch sterkste groeier van Vlaanderen. In tien jaar tijd is het bruto binnenlands product in de arrondissementen Turnhout en Mechelen samen gestegen van 29 naar 42 miljard euro. Een stijging van bijna 14 miljard euro. Als Vlaanderen de motor is, is de regio Mechelen-Kempen de 'Turbo van Vlaanderen'. Maar de motor dreigt te sputteren. Op een aantal domeinen.
Voka

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact