Voka en stad Mechelen gaan samen voor 'Turbo van Vlaanderen'

450 ondernemers spreken ambities uit op event NewYear@Voka

Vanavond zijn 450 ondernemers samengekomen op NewYear@Voka, de nieuwjaarsreceptie van Voka Mechelen-Kempen en de stad Mechelen. De werkgeversorganisatie en de stad gaan voor een gezamenlijke ambitie: de 'Turbo van Vlaanderen' blijven én versterken. De regio Mechelen is volgens officiële cijfers de economisch snelst groeiende regio van héél Vlaanderen. "Maar die groei staat onder druk", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Ondernemers uit de brede regio rond Mechelen zijn vanavond samengekomen in Lamot in Mechelen. Een topeditie met 450 aanwezigen. Met onder meer Bart Somers (burgemeester van Mechelen) en Tom Ongena (voorzitter Open VLD).

"2024 is een bijzonder jaar. Een ongezien verkiezingsjaar. Maar met Voka gaan we ook volop voor een ongezien ondernemersjaar. En dat willen we samen doen. Mét de stad Mechelen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Mechelen dat deze maand en ook de komende weken echt hét centrum van Europa is. Door het Europees voorzitterschap staan de spotlights op jullie: ondernemers, burgers, overheden… En die spotlights zijn terecht. Want de regio Mechelen is de economisch snelst groeiende regio van héél Vlaanderen. Niemand kan betere cijfers voorleggen dan dit arrondissement. Met de regio Kempen op twee. Wij zijn de 'Turbo van Vlaanderen'. Wij doen het echt vooruitgaan. En we gaan alles op alles zetten om die eerste plek niet uit handen te geven."

Voka Mechelen-Kempen heeft een onderbouwd plan opgesteld - met 8.000 gegevens over de regio - om de 'Turbo van Vlaanderen' te blijven. Op het event zijn de 5 topprioriteiten toegelicht. "Zo vragen we onder meer een snelle 'go' voor 629 hectare aan industriegrond, die momenteel geblokkeerd zit. Die moeten we zo snel mogelijk vrij krijgen. Zodat ondernemers kunnen groeien. Met die gesprekken, in 39 gemeenten, zijn we al begonnen."

"Samen met Voka en samen met de ondernemers willen we de toekomst voorbereiden", zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen. "De cijfers van Voka tonen aan dat we de sterkste groeiregio zijn. Ook ons winkelcentrum staat er. En in Mechelen starten 92 mensen per maand een eigen zaak. Ik geef toe: De Vesten zijn ingrijpend geweest. Maar we houden rekening met de opmerkingen. We gaan daarom bijstellen. Zo kunnen we ons beter voorbereiden op die toekomst."

Bekijk hier het actieplan van Voka Mechelen-Kempen om de 'Turbo van Vlaanderen' te blijven:

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Neem contact op met