Voka: "Doorzetten met aangepast stikstofdecreet of we hebben straks 1.000 INEOS-dossiers"

De Vlaamse regering kan doorzetten met het stikstofdecreet. Mits een aantal aanpassingen. Zo klinkt de oproep van Voka Mechelen-Kempen aan de regering, na het langverwachte advies van de Raad van State. "Het onderscheid tussen stikstofoxiden en ammoniak blijft juridisch overeind, mits bijkomende motivering. Dat moet de drive zijn om door te zetten. Anders volgen er straks 1.000 INEOS-dossiers", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"Terug vanaf nul beginnen is géén optie. Er is op dit moment in de provincie Antwerpen al een pauzeknop ingedrukt, als het op vergunningen aankomt. Het advies van de Raad van State mag geen langdurige stopknop worden. De industriesector in de regio Mechelen-Kempen gaat op dit moment al door stormweer. Dit kan er niet bovenop", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De oproep van Voka is duidelijk: de Vlaamse regering moet doorzetten met het stikstofdecreet. Mits een aantal aanpassingen. De motivering en de wetenschappelijke onderbouwing van het voorstel van decreet zijn zeker voor verbetering vatbaar. Maar het onderscheid in behandeling tussen stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) blijft juridisch overeind mits bijkomende motivering.

Enige weg vooruit

Zonder goedgekeurd stikstofdecreet binnen korte tijd dreigt grote chaos: de Vlaamse economie zal geconfronteerd worden met een feitelijke vergunningenstop, tot stilstand komen en gigantische economische schade leiden in alle sectoren in Vlaanderen. Helemaal opnieuw beginnen onderhandelen is geen optie. Dat zou jarenlange vertraging met zich meebrengen en nog meer onzekerheid creëren. De Vlaamse regering moet snel het signaal geven aan ondernemingen en investeerders dat ze het stikstofprobleem onder controle zal brengen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Nu doorzetten met het stikstofdecreet, mits redelijke en noodzakelijke aanpassingen, is de enige weg vooruit."

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact