Voka: 8 op 10 bedrijven zeggen 'nee' tegen koopkrachtpremie

Acht op de tien bedrijven is niet van plan om - bovenop het loon - een koopkrachtpremie te geven. Dat blijkt uit een nieuwe enquête van Voka Mechelen-Kempen. Bedrijven in de regio staan niet te springen voor de invoering van die premie. Het is nog niet beslist of die er effectief komt. ​

De federale regering heeft recent een bemiddelingsvoorstel gedaan. Bedrijven die winst maken, zouden dan bovenop de hoogste lonen in 50 jaar, ook nog eens een premie van 500 tot 750 euro moeten betalen. De sectoren onderhandelen daar nog over. Bedrijven zijn absoluut géén vragende partij om premies bovenop de index in te voeren.

"De bedrijven spreken in onze enquête met één stem: acht op de tien ondernemingen zeggen 'nee' tegen de premie. Een heel duidelijk signaal naar de regering toe. De loonkosten zijn nergens in Europa sneller gestegen dan in België. In de periode ’22-’24 zullen de Belgische lonen door de automatische indexering met 21% stijgen. Goed voor 32 miljard euro. Uit de zak van de bedrijven. Het zijn de bedrijven die deze crisis moeten betalen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Voka blijft achter het idee van een gerichte indexsprong staan.

Snoeien

De hoge loonkosten zetten de marges van bedrijven verder onder druk. Een maand geleden vreesde 1 op 5 bedrijven te moeten snoeien in het personeel. In de nieuwste enquête is dat al 1 op 3 bedrijven. De investeringsplannen voor de komende twee jaar worden gemiddeld met 12% teruggeschroefd.

Uit de enquête blijkt ook dat bedrijven tegen een omzetdaling van gemiddeld 3% aankijken, in het laatste kwartaal van dit jaar. Ook volgend jaar wordt een gelijkaardige omzetdaling verwacht.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact