Voka: 4 op 10 exportbedrijven ongerust over geopolitieke verschuivingen

Vier op de tien van de grootste exportbedrijven in de regio Mechelen-Kempen benoemen de onstabiele geopolitieke situatie als één van de grootste obstakels voor hun export. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij 200 grote exporteurs. Een kwart komt uit de regio Mechelen-Kempen. Voor 1 op 6 bedrijven is de export het afgelopen jaar lager uitgevallen dan daarvoor. Voor groei kijken bedrijven in de eerste plaats voorlopig naar landen binnen de EU. Maar ook naar Noord-Amerika en Azië.

“De helft van de wereldbevolking gaat dit jaar naar de stembus. Dat gaat zonder meer verschuivingen met zich meebrengen. Die onzekerheid speelt een grote rol voor de grote exportbedrijven in onze regio. Je ziet ook dat er een handelsoorlog aan de gang is tussen Europa, de Verenigde Staten en China. Ook dat laat zich voelen. Een sterker Europa is de beste garantie op een bloeiende internationale handel. Al moet Europa zelf ook hervormen. Onder meer door het aantal regeltjes te verminderen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Onzeker

In de maand januari heeft Voka een enquête gedaan bij de 200 belangrijkste exporterende bedrijven. Een kwart daarvan komt uit de regio Mechelen-Kempen. In het afgelopen jaar 2023 is voor 5 op de 10 bedrijven uit de regio de export gestegen. Voor 1 op de 6 was het een minder exportjaar dan voorheen.

"Onze bedrijven maken producten en hebben diensten die erg gewild zijn over de hele wereld. Dat is positief nieuws. Maar door transportkosten en de vele regels staat een vlotte export onder druk", zegt Petra Van Bouwelen, International Business Development Manager van Voka Mechelen-Kempen. "Wie wil exporteren krijgt te maken met heel wat administratie en verplichte rapporteringen. En dat neemt toe. Elke dag helpen we met onze Voka-Kamer bedrijven verder. Om zo vlot mogelijk te kunnen exporteren. Maar die regeldruk moeten we echt aanpakken."

Bedrijven zien ook de internationale politieke onzekerheid als één van de grootste obstakels. Vier op tien bedrijven in de regio maken zich zorgen. "In zo'n 70 landen over de hele wereld zijn er dit jaar verkiezingen. Dat brengt onzekerheid met zich mee. En kan de exportcijfers van de komende maanden bepalen."

Eén sterke markt

Meer dan de helft van de bedrijven ziet vooral groei binnen de EU. "Het verder één maken van de Europese interne markt moet dan ook een prioriteit zijn. Technische belemmeringen en verschillen tussen productdefinities en etiketteringsverplichtingen moeten eigenlijk van de baan", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De Europese Unie moet dringend werk maken van een echte administratieve vereenvoudiging. Exporteurs moeten zich vandaag nog te veel door een bureaucratische papiermolen worstelen. Kleinere ondernemingen hebben de mankracht niet om de snel wijzigende regels op te volgen. ​

Onze Vlaamse exportgedreven economie heeft een sterk voordeel bij een sterke en slagkrachtige Europese Unie. Europa is vandaag verre van perfect en moet terug naar de essentie: de vrije interne markt altijd verder waarmaken en dit met een gelijk speelveld voor alle bedrijven. ​ De Europese slinger is doorgeslagen in regeldrift. Europa moet een hervormingsagenda opstellen waarbij administratieve vereenvoudiging de rode draad moet zijn. Nu moet Europa hervormen voor morgen!”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Op 7 maart stelt Voka het Europees verkiezingsmemorandum voor. Aansluitend volgt een debat met alle Europese lijsttrekkers van de Vlaamse partijen over de prioriteiten voor het Europese beleid in de komende 5 jaar.

Website preview
Voka Europadebat: Nu ondernemen voor het Europa van morgen! | Voka
Kom op 7 maart naar het Voka Europadebat in Brussel. Voka zal er zijn Europees verkiezingsmemorandum voorstellen. Aansluitend volgt een debat met alle Europese lijsttrekkers van de Vlaamse partijen over de prioriteiten voor het Europese beleid in de komende 5 jaar.
Voka

Meer info over internationaal ondernemen? Contacteer het team: [email protected]

Of bel de hotline van Voka Mechelen-Kempen: 0800 30 232.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact