Vier op tien bedrijven stellen foutief gebruik van ziektebriefje vast

Vier op de tien ondernemingen in Mechelen en Kempen stellen een foutief gebruik van het ziektebriefje vast. Wie in quarantaine zit - en niet ziek of besmet is - moet eigenlijk een quarantaine-attest krijgen. Maar in realiteit krijgt de medewerker vaak een ziektebriefje. "Werkgevers worden hierdoor nodeloos op kosten gejaagd", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Het aantal afwezigen op de werkvloer piekt, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Voka. Gemiddeld 8 procent van de medewerkers zit thuis. Dat is het hoogste aantal sinds Voka hier onderzoek naar doet.

Vier op de tien ondernemingen maken wel melding van het foutief gebruik van ziektebriefjes. Medewerkers die in quarantaine moeten - en niet ziek of besmet zijn - krijgen die. Terwijl ze eigenlijk een quarantaine-attest nodig hebben voor hun werkgever. Dan heb je recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, maar niet op gewaarborgd loon bij ziekte.

Misschien is het hier en daar uit onwetendheid. Maar de werkgevers zijn nu vaak twee keer de dupe: ze missen hun personeelsleden én ze moeten het loon van die medewerkers doorbetalen. We roepen medewerkers die in quarantaine zitten op om de regels correct toe te passen. Een ziektebriefje is niet hetzelfde als een quarantaine-attest. Werkgevers worden vandaag nodeloos op kosten gejaagd. Het is voor bedrijven op dit moment enorm moeilijk om te blijven draaien. Om de continuïteit te garanderen”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "

Om niet stil te vallen is er in 1 op de 5 ondernemingen al een noodplan in gebruik. In januari was dat 'maar' in 1 op de 7 ondernemingen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact