"Vier dagen verplicht thuiswerk? Dat is bedrijven de arm omwringen"

Reactie Voka Mechelen-Kempen na Overlegcomité

Voka Mechelen-Kempen is 'not amused' door de beslissing van de regering om het telewerken te verplichten. "72 procent van de ondernemingen in Mechelen en Kempen past al maanden intensief thuiswerk toe. Die afspraken zijn op maat gemaakt. Een algemene verplichting opleggen is zinloos. Het toont een groot gebrek aan vertrouwen tussen politici en werkgevers", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Uit de meest recente bevraging van Voka blijkt dat 55 procent van de bedrijven in de regio Mechelen-Kempen de productie of dienstverlening moet terugschroeven omdat ze onvoldoende personeel hebben en vinden. De continuïteit garanderen binnen bedrijven is al een uitdaging.

"Het verplicht opleggen van telewerk - eerst vier, dan drie dagen - is een nieuwe streep door die continuïteit. Dit raakt bedrijven recht in hun bedrijfsvoering. De nieuwe beslissing van de regering is dan ook niet te begrijpen en niet uit te leggen. Dit getuigt van een groot gebrek aan vertrouwen. Tussen politici en werkgevers", stelt Tom Laveren. "72 procent van de ondernemingen in Mechelen en Kempen past al intensief telewerken toe. Die afspraken zijn op maat gemaakt. En niet vergeten: de cijfers tonen aan dat er amper besmettingen op de werkvloer zijn."

Het verplichte telewerk zal leiden tot minder evenementen en heeft een directe impact op dienstverlenende ondernemingen zoals schoonmaak en beveiliging, catering en horeca. Voor hen komt dit neer op een nieuwe en zware beperking van de bedrijfsactiviteit, zonder compensatie.

Geen heksenjacht

Voka waarschuwt dat de controle op de telewerkverplichting niet mag uitmonden in een heksenjacht tegen ondernemingen. De RSZ-tool die dit voorjaar werd ingezet, was veel te omslachtig en de meerwaarde in het bestrijden van de pandemie is nooit aangetoond. Het 'copy/paste' hernemen van die tool is voor Voka geen optie. "We zullen hier bijzonder kritisch op toekijken", klinkt het.

Volgens Voka is de enige uitweg uit de pandemie de vaccinatie en het versnellen van de uitrol van de corona-boosterprik. Bedrijven staan klaar om hier bij te helpen. Toch is het onbegrijpelijk dat de - sinds maart - uitgestoken hand nog altijd geen antwoord krijgt.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact