“Verlenging steunzone Turnhout gaat boost geven voor nieuwe jobs”

Voka - KvK Mechelen-Kempen

De regio Turnhout wordt langer erkend als ontwrichte zone. Dat heeft bevoegd minister Vincent Van Peteghem zopas beslist. Het gaat om een verlenging van 18 maanden. “We hebben hier lang voor gepleit. Dit is dus héél goed nieuws voor onze ondernemers die elke dag moeten knokken om uit deze crisis te geraken”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. Bedrijven die in de steunzone liggen en investeren kunnen op hun loonkosten besparen. In zes jaar tijd zijn er zo in en rond de regio Antwerpen, Kempen en Mechelen meer dan 2.700 jobs bijgekomen.

Een bedrijf dat een investering doet binnen zo’n erkende zone – en hierdoor extra personeel kan aanwerven – moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. Het voordeel komt eigenlijk overeen met een besparing van 5 tot 8 procent op de loonkost. “Zeker in deze crisis kan dit bedrijven overhalen om toch een investering te doen. Zo’n aanvraag is vrij eenvoudig. Vaak dienen bedrijven hun dossier in, om één dag later al goedkeuring te krijgen. Onze Voka-Kamer heeft heel wat expertise opgebouwd en helpt graag bij zo’n aanvraag”, zegt Tom Laveren van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. “Het nieuws dat de steunzone Turnhout wordt verlengd, is een lichtpunt in deze harde crisis. Onze Voka-Kamer heeft er lang voor gepleit.”

"Volgens de meest recente gegevens zijn er door de steunmaatregel meer dan 2.700 jobs bijgekomen, sinds het begin van de ontwrichte zones in mei 2015. Het gaat dan over banen in de regio Kempen, Antwerpen, Mechelen en een deel van Oost-Vlaanderen en Limburg. In totaal gaat het over meer dan 250 aanvragen van bedrijven.

Op het kaartje hierboven is het te zien: als een bedrijf in de steunzone Turnhout, Genk of Zaventem-Vilvoorde ligt, komt het in aanmerking voor een financiële ondersteuning. Bedrijven moeten dan wel een zogenaamde on-balance investering doen: zowel materiële als immateriële vaste activa komen in aanmerking. De investering moet rechtstreeks leiden tot nieuwe arbeidsplaatsen. Als dat het geval is, kunnen ze een vrijstelling van 25 procent krijgen op de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing en dat twee jaar lang.

Sinds mei 2015 zijn de zones Turnhout en Genk erkend als ontwrichte zone. Als gevolg van de sluiting van onder meer de Heinz-ketchupfabriek, de vele ontslagen bij lampenfabrikant Philips en de sluiting van Ford Genk. In 2017 werd ook de steunzone Zaventem-Vilvoorde erkend. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem verlengt nu de termijn van de steunzones met achttien maanden.

Wil u zelf een aanvraag indienen? Of heeft u advies nodig? Bel naar de hotline van onze Voka-Kamer op 0800 30 232

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact