Vaccineren op de werkvloer? Zes op tien bedrijven willen het

Nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen

Zes op de tien bedrijven in Mechelen en Kempen willen dat hun medewerkers óp de werkvloer een prik krijgen. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van Voka Mechelen-Kempen. “Onze grote werkgevers staan nog altijd klaar om de vaccinatiecampagne een extra boost te geven”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren. Voka denkt aan een aantal proefprojecten bij bedrijven die snel van start kunnen gaan. Om ze dan later op te schalen.

Vaccineren: het is dé uitweg uit de coronacrisis. En ondernemingen in Mechelen en Kempen staan klaar om de vaccinatiecampagne te versnellen. Een prik op de werkvloer, in het bedrijf? Twee op de drie bedrijven - met meer dan 250 medewerkers - zeggen 'ja'. En ze kijken vooral naar een externe bedrijfsgeneeskundige dienst. Grote werkgevers hebben een interne bedrijfsgeneeskundige dienst of bedrijfsarts die kan vaccineren.

We komen op een kantelpunt in de vaccinatiecampagne. We merken een sterke toename van de vaccinleveringen, zeker als straks ook het Janssen-vaccin wordt uitgerold. Als we onze grote werkgevers inschakelen om mee te vaccineren kunnen we extra snelheid maken. Vaccins mogen niet langer dan nodig in de frigo blijven liggen. Bedrijfsartsen hebben ervaring met het toedienen van vaccins. We roepen de Taskforce Vaccinatie dan ook op om vaccinaties op de werkvloer nu mogelijk te maken", zegt Tom Laveren (foto), gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Vaccineren op de werkvloer biedt het bijkomende voordeel dat medewerkers zich niet van de werkplek naar het vaccinatiecentrum en terug moeten verplaatsen. Dat bespaart tijd. Met name in productiebedrijven is het niet vanzelfsprekend om zonder voorafgaandelijke planning mensen te moeten missen. Bij een vaccinatiecampagne op de werkvloer kan de vaccinatieplanning aan de personeelsplanning worden aangepast. Zo wordt de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar gebracht.

Cash bijna op

De Voka-enquête leert dat hoofdzakelijk de kleine ondernemingen (omzet <500k/jaar) zwaar geraakt zijn door de derde lockdown. Het gemiddelde omzetverlies in de voorbije maand loopt op tot -33 procent. De maand voordien was dat nog -26 procent. Vooral de retailbedrijven, groot en klein, zagen door het winkelen op afspraak hun omzet kelderen.

Ook gerichte steun blijft nodig. Bij één op de vier bedrijven in de regio Mechelen-Kempen is de cash tegen het einde van de zomer op. Ze hebben dan geen geld meer om hun huur, RSZ of belastingen te betalen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact