Starters zorgen voor 8.681 nieuwe jobs in Mechelen en Kempen

In vijf jaar tijd hebben startende ondernemers in Mechelen en Kempen 8.681 jobs gecreeërd. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van Voka Mechelen-Kempen. De nieuwe ondernemingen zijn ook robuust. Zeven op de tien ondernemingen die 5 jaar geleden zijn opgestart, zijn vandaag nog actief. "Voor het eerst in 10 jaar tijd stopt de groei van nieuwe starters wel. Voor 2022 zal er in onze regio een terugval zijn van zo'n 10 procent. De hoge loon- en energiekosten drukken hun stempel", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. ​

Dit jaar zijn er - tot begin december - 7.459 nieuwe ondernemingen bijgekomen: 3.271 in het arrondissement Mechelen, 4.188 in het arrondissement Turnhout. Tegen eind december van 2022 zullen we ongeveer aan 8.100 nieuwe zaken komen. Dat is zo'n 10 procent minder dan de 9.037 starters in heel 2021. ​ "Voor het eerst in 10 jaar tijd stopt de onafgebroken groei. Wie dit jaar een zaak wilde opstarten, is extra drempels tegengekomen. We zitten met de hoogste loonkosten in bijna 50 jaar. En de energiekosten waren ook ongezien. Toch zetten elke dag in de regio Mechelen-Kempen nog gemiddeld 22 mensen de stap en willen ze op eigen benen staan. Dat moeten we blijven aanmoedigen. Want al die nieuwe ondernemingen zorgen voor jobs. Heel specifiek: voor de regio Mechelen-Kempen zijn er door die starters bijna 8.700 jobs bijgekomen in 5 jaar tijd", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Robuuster

"Als Voka-Kamer zetten we met ons Bryo-traject volop in op de betere begeleiding van al die starters. We brengen hen in contact met andere ondernemers die weten tegen welke obstakels je kan aanlopen. Ook dat draagt bij tot de grotere overlevingskansen van de nieuwe bedrijven", zegt Laveren.

Die inspanningen lonen. Zeven op de tien ondernemingen die 5 jaar geleden zijn opgestart in de regio Mechelen-Kempen, zijn nog altijd actief. De ondernemingen worden dus robuuster. De overlevingskans neemt toe richting 2022, omdat de bedrijven minder lang bestaan en de kans op een faillissement kleiner is.

Voka laat weten dat er nog meer inspanningen nodig zijn. "Op de internationale ranking zit België nog altijd achteraan in de rij. In landen als Portugal, Frankrijk en Nederland zie je dat meer mensen de sprong wagen om een eigen zaak te starten. We moeten daarom absoluut de hoge lasten op arbeid aanpakken. In 2023 gaat de loonhandicap met onze buurlanden richting 8,6 procent. Dat maakt dat personeel aanwerven en betalen hier een pak duurder is dan elders. Dat is nefast."

Bekijk hier het ondernemersverhaal van Lotte Vanhellemont van Atelier Bébé.

Wil je meer info om zelf een zaak op te starten? Of wil je je beter laten begeleiden?

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact