Sopraco bij eerste bedrijven in Vlaanderen die op werkvloer vaccineren

Voka Mechelen-Kempen spreekt van doorbraak en vraagt bredere aanpak

Vleesverwerker Sopraco uit Geel is bij de eerste bedrijven in Vlaanderen die óp de werkvloer gaan vaccineren. Het bedrijf geeft in de week van 21 juni - op één vaste dag - 185 buitenlandse medewerkers - die daar zelf voor kiezen - de kans om zich te laten prikken. Een mobiele ploeg van het vaccinatiecentrum in Geel zal ter plaatse komen om de vaccinaties in het bedrijf uit te voeren. Sopraco zorgt hiermee voor een primeur. Voka Mechelen-Kempen ijvert al maanden om medewerkers in de bedrijven zelf te kunnen vaccineren.

In de week van 21 juni kunnen buitenlandse medewerkers zich bij vleesverwerker Sopraco vrijwillig laten vaccineren. "Het gaat vooral om mensen van Poolse, Roemeense en Portugese origine, die hier vaak een aantal maanden op de werkvloer aanwezig zijn. Ze zijn voor onze overheid moeilijk te bereiken. Ze hebben wel een zogenaamd BIS-nummer, maar geen vast verblijfadres. Een uitnodiging sturen voor een vaccinatie is dan onmogelijk. Want ook in hun eigen land verloopt de vaccinatieoproep soms moeilijk. Dat probleem willen we als bedrijf en werkgever aanpakken", zegt Hugo Geuens, HR-verantwoordelijke bij Sopraco. "We doen dit voor de veiligheid van al onze medewerkers."

De Belgische groep Sopraco hoort bij de belangrijkste leveranciers van vlees in Europa. Het levert vlees voor de grootdistributie, winkelketens, beenhouwerijen en de horeca.

De stad Geel en de populatiemanager van het vaccinatiecentrum in Geel hebben hun goedkeuring gegeven voor dit project. Eén van de voorwaarde was wel dat - rond 21 juni - iedereen uit de regio al een eerste prik of een eerste uitnodiging heeft gekregen. Een voorkeursbehandeling is er zeker niet. Een mobiele ploeg van het vaccinatiecentrum in Geel zal op één vooraf bepaalde dag in de week van 21 juni op de werkvloer de vaccinaties uitvoeren. In totaal komen 185 buitenlandse medewerkers in aanmerking, op de site van Sopraco (luchtfoto, hieronder)

Doorbraak

Voka Mechelen-Kempen spreekt van een doorbraak en is al sinds begin dit jaar vragende partij om het vaccineren op de werkvloer mogelijk te maken. "Dit bespaart de medewerkers niet alleen tijd en moeite. Je geeft ook iederéén de kans om zich te laten vaccineren. Grotere bedrijven hebben al expertise met het organiseren van de gewone griepprik. Vaak via de bedrijfsgeneeskundige dienst of bedrijfsarts. Net als Sopraco, staan ze nu ook klaar om te vaccineren op de werkvloer. Uit onze bevraging blijkt dat zes op tien grotere bedrijven dit willen doen. De vaccinatie is sowieso vrijwillig, de privacy blijft gerespecteerd en er moeten voldoende vaccins beschikbaar zijn", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"We zijn ook voorstander van een structurele aanpak. Het project van Sopraco in Geel is een doorbraak, maar staat nog altijd op zichzelf. Als we in het najaar mogelijk nog een derde prik nodig hebben, gaan onze bedrijven er moeten staan. Het is nog altijd onduidelijk wat er met de huidige vaccinatiecentra in ons land gaat gebeuren. Die kunnen niet permanent open blijven. De bedrijven en de bedrijfsgeneeskundige diensten staan in ieder geval klaar. Vanuit Voka vragen we aan de overheid om tijdig proefprojecten op te starten die bedrijven klaarstomen om te starten met het vaccineren op de werkvloer."

Bij Sopraco zijn ze ook vragende partij voor een structurele aanpak. "Het vaccineren op de werkvloer blijft nu beperkt tot onze 185 buitenlandse medewerkers. Om de huidige vaccinatiecampagne niet te verstoren, blijven onze andere medewerkers zich aanmelden in het vaccinatiecentrum. We kijken er zelf naar uit om op termijn ook die eigen medewerkers op de werkvloer te kunnen vaccineren", zegt Hugo Geuens van Sopraco. "We doen dat ook al bij de gewone griepprik."

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact