"Premies bovenop de index? Onbetaalbaar. Onhaalbaar. Onaanvaardbaar"

Voka Mechelen-Kempen reageert op loonakkoord

Voka Mechelen-Kempen zet zich sterk af tegen het voorstel om eenmalige premies in te voeren bovenop de geïndexeerde lonen. Die stijgen nu al sneller dan in de rest van Europa. Een extra premie tot 750 euro toekennen, is voor de meeste ondernemingen "onbetaalbaar, onhaalbaar en onaanvaardbaar".

Voor alle duidelijkheid: de loonnorm blijft de komende twee jaar op 0 procent, los van de index. Toch voorziet het federale kernkabinet nu de mogelijkheid dat bedrijven die winst maken, een (eenmalige) consumptiecheque van maximaal 500 euro kunnen toekennen. Als het gaat om echt 'grote' winsten, kan die premie oplopen tot 750 euro.

Het voorstel over de loonnorm en consumptiecheque gaat wel nog terug naar de sociale partners. Voka Mechelen-Kempen zet zich sterk af tegen dit voorstel.

“Wil deze regering nu echt dat onze jobs richting het buitenland gaan? Door de mogelijkheid te laten om een eenmalige premie te geven tot 750 euro, gaan de loonkosten nog sterker toenemen. In België stijgen de lonen al het sterkst van heel Europa. We zijn onze medewerkers en bedrijven uit de internationale markt aan het prijzen", stelt Tom Laveren, ​ gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Onverantwoord in crisistijden

De loonkosten in België stijgen razendsnel: in de periode ’22-’24 komt er gemiddeld 21% bij. Omgerekend is dat 32 miljard euro extra, puur en alleen aan lonen. Hierdoor neemt ook de loonhandicap toe met onze buurlanden. Die zou volgend jaar groeien richting 10 procent. Dat wil zeggen dat een uurloon in België een pak hoger uitvalt dan in de buurlanden.

“Onze bedrijven hebben hun 'spaarkas' vlak voor de zomer aangedikt. Net om die hoge lonen en hoge energiefacturen te kunnen betalen. Die buffers zijn in januari alweer weg. Door nu een nieuwe premie daar bovenop te leggen, maken we het onze bedrijven extra moeilijk, zegt Tom Laveren.

In de meest recente Voka-enquête heeft 12 procent van de industriële bedrijven al aangegeven dat ze overwegen om activiteiten naar andere landen te verplaatsen. Net door de torenhoge loonkosten. Buitenlandse bedrijven gaan allicht nog eens extra nadenken voor ze de komende jaren in België investeren. Daarnaast vreest één op de drie bedrijven het met minder personeel te moeten doen in de toekomst.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact