"Pakket te mager om 55.000 mensen extra in regio aan de slag te krijgen"

Voka Mechelen-Kempen noemt begrotingsakkoord De Croo "half werk"

Te mager. Dat zegt Voka Mechelen-Kempen na de voorstelling van het begrotingsakkoord van de regering De Croo. "De grote prikkels om mensen écht te activeren, blijven uit in dit plan. Voor onze regio moeten we 55.000 mensen extra aan de slag krijgen tegen 2030. Dat wordt een mission impossible met deze maatregelen", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Het ziektebriefje voor 1 dag dat verdwijnt bij grote bedrijven, een bijkomende 'werkbonus', een sanctie voor langdurig zieken en voor bedrijven met veel uitval. Het 'relance- en transitieplan' van De Croo is breed. "Maar dé grote prikkels om mensen écht aan te zetten om een job aan te nemen, vinden we niet terug. Dit is nochtans nodig. De federale regering zet zelf de horizon op 80 procent van de mensen die aan de slag moeten. Op dit moment is dat 75 procent van de bevolking in Mechelen en Kempen tussen 18 en 64. Er moéten dus 29.000 mensen in de regio extra aan het werk", stelt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "We hebben zelf berekend dat er ook nog eens 26.000 moeten bijkomen om de vergrijzing en natuurlijke aangroei van jobs op te vangen tegen 2030. Met de pas voorgestelde maatregelen: een mission impossible."

De nieuwe werkbonus is positief. Wie werkt gaat op zijn loonbrief de 'bijzondere bijdrage sociale zekerheid' zien verminderen. Het verschil tussen werken en niet-werken wordt zo groter. Ook de verhoogde fiscale aftrek van kinderopvang is een kleine stap in de goede richting.

"Toch stellen we vast dat de druk en het werk - bij veel van de nieuwe maatregelen - bij de werkgever komt te liggen. Er is een gebrek aan vertrouwen vanuit de regering ten opzichte van de bedrijven. Die zelf in staat zijn om hun arbeidsorganisatie te regelen. We rekenen erop dat heel wat van deze maatregelen nog voorwerp zullen uitmaken van sociaal overleg”, besluit Tom Laveren.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact