"Nu staken is welvaart kraken"

Voka Mechelen-Kempen: kosten loonstaking kunnen voor regio oplopen tot 27 miljoen euro

De loonstaking van 29 maart kan de economie in Mechelen en Kempen tot 27 miljoen euro kosten. Dat zegt Voka - KvK Mechelen-Kempen. "En dat komt nog eens bovenop de grootste economische crisis ooit die we nu meemaken. Deze staking is onbegrijpelijk en onverantwoord", stelt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren. "Nu staken is onze welvaart kraken."

De extra economische schade door een staking is niet eenvoudig te becijferen. Schattingen gaan uit van 340 miljoen euro verlies in heel het land, als één op de vijf werknemers een dag niet aan de slag gaat. "Voor onze regio Mechelen-Kempen kan dat oplopen tot 27 miljoen euro. Voor de provincie Antwerpen gaat het om een verlies van 63 miljoen euro", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen. "We mogen niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land wordt een nationale staking opgezet tijdens deze coronacrisis. Maar in België wel. Dit schaadt ons land en onze economie meer dan we kunnen vermoeden."

Vijf redenen

Voka verspreidt sinds afgelopen donderdag pamfletten bij bedrijven en op social media met 5 glasheldere redenen waarom nú staken een slecht idee is:

  • 1 op 5 bedrijven zit in financiële problemen
  • Een stakingsdag kost Vlaanderen miljoenen
  • De economie is vorig jaar met 6% gekrompen. Grote opslag is onmogelijk
  • Letterlijk elke sector kampt met omzetverliezen
  • Nu staken hypothekeert de weg uit de crisis

 

Farmaceutische sector

Voka heeft de 39 burgemeesters in de regio Mechelen en Kempen en politie alvast gevraagd om extra waakzaam te zijn voor niet toegelaten stakingsacties zoals het blokkeren van bedrijven en toegangswegen of het verhinderen dat werkwilligen aan de slag gaan. De burgemeesters moeten hun politionele bevoegdheden aanwenden om dergelijke acties meteen te laten ophouden, zeker in deze coronatijden. Alle sectoren, maar in het bijzonder de farmaceutische en logistieke sectoren, moeten absoluut gevrijwaard blijven. “Mocht bijvoorbeeld de farmaceutische sector hinder ondervinden van de stakingsactie, dan zitten de organiserende vakbonden met een moreel probleem. We hebben alle handen nodig om uit deze crisis te geraken. Tegenwerking is niet uit te leggen”, zegt Laveren.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact