Naar piek van 8.700 openstaande jobs in Mechelen en Kempen

Voka legt in 'Week van Welt' focus op talent

8.700 openstaande vacatures. Die piek zullen we eind deze maand bereiken in de regio Mechelen-Kempen. Dat is dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar en het hoogste aantal van de afgelopen 15 jaar. Dat blijkt uit de nieuwe conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen. In de 'Week van Welt' legt Voka de focus op talent.

De meest recente enquête van Voka - precies een week geleden - ​ laat het nog maar eens zien: het tekort aan personeel is momenteel dé grootste bezorgdheid van de bedrijven in Mechelen en Kempen. Gevolgd door de hoge loonkosten en de toeleveringsproblemen. "Bedrijven gaan ver om talent te behouden en aan te werven. Ze moeten creatiever zijn dan ooit. De meeste bedrijven weten al lang dat ze verder moeten kijken dan het cv van een sollicitant. Binnen Voka gebruiken we ons Welt-programma. We willen op die manier bedrijven bijstaan in het ontwikkelen van een duurzaam HR-beleid", stellen Valerie Hamal, Charlotte Pollet en Esther Alderweireld, verantwoordelijk voor Welt binnen Voka Mechelen-Kempen. "Ondernemingen met een inclusieve bedrijfscultuur hebben troeven in handen om talent aan te trekken en te behouden. Met zo'n cultuur neem je iedereen mee in je bedrijf."

Enkele cijfers over het succes van Voka Welt in 2021:
  • 2500 ondernemingen namen deel aan collectieve Welt-sessies
  • 500 ondernemingen hebben een Welt-actieplan gemaakt om een duurzaam HR-beleid te ontwikkelen
  • 260 ondernemingen vroegen Welt-advies op maat rond het inclusiever maken van hun onderneming
  • 200 mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt vonden een job bij een Welt-onderneming

Wat kan Welt betekenen voor een onderneming? Lin de Bruin, van bouw- en wegenbouwbedrijf DCA, vertelt erover.

Vijver droogt op

Cijfers van VDAB tonen aan hoe krap de arbeidsmarkt is geworden in de arrondissementen Turnhout en Mechelen. Onderstaande grafiek laat zien dat bedrijven in de regio Turnhout die nu een vacature uitschrijven, op gemiddeld 2,68 kandidaten kunnen rekenen. Vijf jaar geleden waren er dat nog meer dan 6.

In de regio Mechelen is de situatie niet beter. Bedrijven in het arrondissement Mechelen die nu een vacature uitschrijven, kunnen gemiddeld op 2,35 kandidaten rekenen. Vijf jaar geleden waren er dat nog 5.

“We hebben iedereen aan boord nodig om onze regio een mooie toekomst te geven. Dat is vooral de boodschap van 'De Week van Welt'. Wie inclusief onderneemt, is succesvoller", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Samen groeien en samen ondernemen, dat nemen we bij Voka letterlijk."

Wil je meer weten over Welt?

Website preview
Welt Mechelen-Kempen | Voka
Welt Mechelen: werkervarings- en leertrajecten
Voka

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact