Meeste vacatures na 59 dagen ingevuld in provincie Antwerpen

Voka Mechelen-Kempen: "Naar een bedrijfsanalist 3 jaar zoeken"

Op zoek naar een kandidaat voor een vacature? Reken dan zo'n 59 dagen vooraleer je de geschikte persoon vindt. Dat blijkt uit een gloednieuwe analyse van meer dan 32.000 vacatures en 465 verschillende beroepen in de provincie Antwerpen. De analyse gebeurde door Voka Mechelen-Kempen, op basis van data van VDAB. Het verschil tussen de beroepen is wel enorm. Voor een bakkershulp? 209 dagen. Een bewakingsagent? 32 dagen. Voor een bedrijfsanalist? Meer dan 3 jaar. ​ ​ ​ ​

Hoe lang moet je wachten op een geschikte kandidaat voor je vacature? Voka Mechelen-Kempen zocht het uit. Samen met VDAB. Op basis van een analyse van 32.271 vacatures voor de provincie Antwerpen. Allemaal jobs die via het officiële kanaal van de VDAB zijn geregistreerd en die tussen oktober 2022 en november 2021 zijn afgehandeld.

"Een bedrijf in de provincie Antwerpen moet ongeveer 59 dagen rekenen voor er een 'match' wordt gevonden. Dat is eigenlijk de mediaan. Dat wil zeggen dat meer dan de helft van de vacatures in die periode bij ons succesvol worden afgehandeld", zeggen Bieke Vandervoort en Els Van Geel. Zij monitoren de arbeidsmarkt voor VDAB.

59 dagen? Daar zouden veel bedrijven nog voor tekenen. Voor heel wat beroepen gaat die doorlooptijd niet op en is het véél langer wachten op een 'match'.

Met deze tool kan je nagaan hoelang je moet wachten op een kandidaat in de provincie Antwerpen om een bepaalde vacature in te vullen. Er zijn 465 verschillende beroepen opgenomen.

Langstlopende vacature

"Waarom deze cijfers? Dit kan bedrijven meer inzicht geven in de gemiddelde doorlooptijd voor een vacature. Zo kunnen ze tijdig beginnen met het rekruteren", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Sommige kandidaten, zoals een diamantbewerker of geluidstechnicus, zijn relatief snel gevonden. Maar volgens de VDAB-cijfers moet je voor een ICT-specialist in een bedrijf rekenen op een zoektocht van 3 jaar. De langstlopende vacature was trouwens voor een juridisch medewerker: 2.108 dagen of 5 jaar en 9 maanden. Die vacature is uiteindelijk offline gehaald. Zonder succes."

De langstlopende vacature was voor een juridisch medewerker: 2.108 dagen of 5 jaar en 9 maanden. Die vacature is uiteindelijk offline gehaald. Zonder succes."

Bijna helft stopgezet

De bovenstaande mediaancijfers gaan over de vacatures die 'succesvol' zijn afgerond. Wanneer er dus een match is gevonden. In heel wat gevallen is er geen match: 14.732 van de 32.271 vacatures zijn vroegtijdig stopgezet. Dat is 45 procent. Vaak omdat er niemand reageert. Maar ook omdat de vacature niet meer nodig blijkt, zegt VDAB. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf plots moet snijden in personeelskosten.

"Dat is een heel hoog aantal. We kijken natuurlijk kritisch naar deze cijfers en dit vraagt verder onderzoek. Ook over de werking van VDAB", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "We weten dat bedrijven bepaalde functies niet meer ingevuld krijgen. Daarom helpt onze Voka-Kamer bedrijven - via ons Welt-traject - om op een andere manier te rekruteren. En bedrijven zijn ook volop bezig met het opleiden van nieuwe mensen op de werkvloer."

"Maar dat is niet alles. Dit jaar moéten we echt stappen zetten op het vlak van activering. Met een focus op mensen die (nog) niet actief op zoek zijn naar werk. Hier wordt zeker naar de VDAB gekeken. Uit onderzoek van het Steunpunt Werk blijkt dat we in de provincie Antwerpen het grootste arbeidspotentieel hebben van Vlaanderen. Volgens de studie gaat het om 80.000 mensen die we met de juiste begeleiding en maatregelen alsnog aan het werk kunnen krijgen. Ook een nieuwe federale arbeidsdeal is noodzakelijk."

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact