“Loonstaking is onverantwoord en zet rem op onze relance”

Voka - KvK Mechelen-Kempen

De loonstaking van ACV en ABVV op maandag 29 maart is onverantwoord. Dat stelt Voka - KvK Mechelen-Kempen. “Een stakingsdag kost onze economie en maatschappij honderden miljoenen. Dit is een slag in het gezicht van alle ondernemingen die al een jaar lang de grootste economische crisis ooit in vredestijd proberen door te geraken”, zegt gedelegeerd bestuurder Tom Laveren.

"Volgens de vakbonden zijn veel bedrijven rijk geworden tijdens de crisis. Door onze maandelijkse bevragingen weten we exact hoeveel bedrijven dat zijn. Het gaat om amper 8 procent die aangeeft dat ze beter presteren dan voor de coronacrisis. Ook binnen sectoren zijn er grote verschillen. Dat wil zeggen dat 92 procent zich door deze crisis moet sleuren. Een staking is daarom onverantwoord. Wat eisen de vakbonden? Wat is hun voornaamste claim? Het redden van de loonsopslag of gaat het hen om het redden van de jobs van de mensen?”, zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Mechelen-Kempen. “We staan vandaag op een kantelpunt. Een zetje naar de verkeerde kant zal onze relance vertragen en op de helling zetten. Een algemene stakingsdag kost onze economie en onze maatschappij honderden miljoenen euro.”

Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Mechelen-Kempen

 

2,8 procent erbij

In februari van dit jaar is er een gemiddeld omzetverlies van 6 procent over alle sectoren heen.

Sectoren die nog gesloten zijn, hebben letterlijk geen enkele marge voor opslag. Voor hen is deze staking een regelrechte kaakslag.

Daarom moeten we ons houden aan de loonnorm. Voka wijst erop dat er volgens de CRB al een automatische indexaanpassing komt van 2,8 procent over 2 jaar. “Dit is al een meer dan substantiële loonsverhoging waarover niet onderhandeld wordt. In andere landen maakt dit wel het voorwerp uit van sociaal overleg”, zegt Laveren. “Daar bovenop kan wettelijk nog 0,4 procent komen. Maar dit is echt het absolute maximum dat onze bedrijven aan kunnen en kunnen aanvaarden.”

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact