Lockdown is nieuwe klap bovenop terugval van 5,5 miljard euro

Voka - KvK Mechelen-Kempen vraagt ook inspanningen van overheden

De pas aangekondigde lockdown zal de economie in de regio Mechelen en Kempen nog verder onderuithalen. Dat zegt Voka - KvK Mechelen-Kempen. Er is al een welvaartsverlies door corona van 5,5 miljard euro voor de regio in 2020 en 2021. "Dit is een nieuwe klap. Een overheid die nooit geziene inspanningen vraagt van de bevolking, moet ook zélf met betere resultaten komen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen.

Een derde golf moeten we vermijden. Zoveel is zeker. Ook in Nederland, Duitsland en Frankrijk komen er strengere maatregelen. Het ontlasten van de ziekenhuizen en ons zorgsysteem is en blijft de grootste bekommernis.

"Maar deze lockdown moet nu echt de allerlaatste zijn,” zegt Tom Laveren van Voka - KvK Mechelen-Kempen. “De regering trekt voor 4 weken aan de noodrem. We moeten ons strikt aan de regels blijven houden en we roepen opnieuw alle bedrijven, medewerkers en burgers op. Maar een overheid die nooit geziene inspanningen vraagt van de bevolking, moet ook zélf met betere resultaten komen."

Zo moet ons land beter scoren op het vlak van vaccineren, en het afnemen van snel- en zelftesten.

"Een overheid die nooit geziene inspanningen vraagt van de bevolking, moet ook zélf met betere resultaten komen", zegt Tom Laveren van Voka - KvK Mechelen-Kempen
"Een overheid die nooit geziene inspanningen vraagt van de bevolking, moet ook zélf met betere resultaten komen", zegt Tom Laveren van Voka - KvK Mechelen-Kempen

Vorig jaar heeft de economie in Mechelen en Kempen een welvaartsverlies gekend van 3,2 miljard euro. Ook dit jaar is de voorspelling - zo blijkt uit nieuwe berekeningen van Voka - dat er een verlies is van 2,3 miljard. Samen goed voor in totaal 5,5 miljard euro. Het verlies houdt in dat er – door corona ​ - een pak minder goederen en diensten zijn gemaakt, geleverd en verkocht. “Door de lockdown van vier weken wordt die klap nog groter”, zegt Laveren.

Telewerk

Ondanks de nieuwe lockdown moeten we het vizier scherp houden op de heropening van onze economie. De afgesproken data voor heropening van de horeca, cultuursector, reizen en toerisme, ... mogen niet ter discussie staan. Het verplichte en voltijdse telewerk kan niet eeuwig duren. Voka apprecieert de inspanningen die de regeringen zullen doen om terugkeermomenten op de werkvloer mogelijk te maken. Dit mag geen onnodige administratieve verplichtingen met zich meebrengen.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact