"Lijkt op aflevering van 'De Droomfabriek'"

Reactie Voka Mechelen-Kempen op pensioenplan

Tien jaar effectief werken voor wie een minimumpensioen wil en vervroegd pensioen vanaf 60 jaar na 42 dienstjaren. Zo wil bevoegd minister Karine Lalieux de uitdagingen op de arbeidsmarkt en de betaalbaarheid van onze pensioenen aanpakken. "Dit lijkt een aflevering van 'De Droomfabriek'. Dit plan is géén antwoord op de grote uitdagingen die voor ons liggen. We vragen dringend een beter onderbouwd plan", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

Volgens de conjunctuurbarometer van Voka Mechelen-Kempen staan er op dit moment 6.586 vacatures open bij onze bedrijven in de regio. Dat is het hoogste aantal ooit. "De aangekondigde plannen van minister Lalieux, bieden geen enkel antwoord op de krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt. Integendeel, bepaalde categorieën medewerkers worden aangemoedigd om nog sneller van de arbeidsmarkt te verdwijnen na 42 jaar dienst", zegt Tom Laveren. "Daarmee lossen we de krapte niet op en zal de totale pensioenfactuur nog stijgen."

De betaalbaarheid van de pensioenen hangt nauw samen met de ambitie om tot een werkzaamheidsgraad van 80 procent te komen. Dit plan kan wel eens averechts werken.

"Hoe blijven we de pensioenen betalen op lange termijn? Op die kernvraag verwachten wij van de pensioenminister een antwoord. De plannen die ze vandaag bekendmaakt, zijn géén antwoord op de uitdagingen die voor ons liggen", zegt Laveren. "We verwachten plannen die sterker onderbouwd zijn."

De pensioenminister wil ook de tweede pensioenpijler bijsturen. Een onbegrijpelijke uitspraak. De tweede pensioenpijler moet integendeel verder versterkt en uitgebreid worden. Voka zegt dan ook klaar en duidelijk: handen af van de tweede pensioenpijler.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact