"Kijken aan tegen zwakste najaar in 9 jaar tijd"

Nieuwe vooruitzichten Voka Mechelen-Kempen: "Gerichte steun is absolute must"

De economie in de regio Mechelen-Kempen kijkt mogelijk aan tegen het zwakste najaar van de voorbije 9 jaar. Dat blijkt uit de nieuwste conjunctuuranalyse van Voka Mechelen-Kempen. "Alle signalen staan op rood. Gezonde bedrijven zien hun buffers in een aantal weken of maanden wegsmelten. De beloofde, snelle steunmaatregelen zijn er niet. We hebben echt geen weken tijd meer", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De nieuwste voorspellingen van de conjunctuurbarometer gaan tot februari 2023. In die maand bereikt onze economie net geen 60 basispunten. Dat is een cijfer dat de sterkte van de economie uitdrukt. Om te vergelijken: in februari 2022 kwamen we uit op 93 basispunten.

"Het is duidelijk: de economie in Mechelen-Kempen is moe en hapt naar adem. Vóór de zomer stonden we voor het zwaarste najaar in 7 jaar. Die vooruitzichten zijn nu naar beneden bijgesteld. We kijken nu aan tegen het slechtste najaar in 9 jaar", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Als de energieprijzen nóg verder stijgen, dan zegt één bedrijf op de drie in de regio Mechelen-Kempen dat het de productie moet terugschroeven of zelfs moet stopzetten. Die beslissingen gebeuren nu. Er is écht een signaal van de regering nodig om bedrijven te steunen."

De autosector in de regio Mechelen-Kempen heeft het nog moeilijk, maar klimt stilaan uit het dal. Tegen februari 2023 ligt de gemiddelde verkoop nog -2,4 procent lager dan normaal. De bouwsector kent een licht positieve stijging: vooral door de residentiële nieuwbouw en de niet-residentiële renovatiebouw.

Voka Mechelen-Kempen blijft lobbyen voor de bedrijven en zet vooral in op gerichte staatssteun voor bedrijven. Die steun zou er komen vanuit Vlaanderen voor bedrijven die hun energiefactuur minstens hebben zien verdubbelen tegenover vorig jaar. Ze moeten dan ook operationeel verlies hebben. Voka vraagt ook een soepeler systeem om tijdelijke werkloosheid aan te vragen. De Europese plannen - die gisteren zijn toegelicht - zijn voorlopig niet concreet genoeg.

"Er wordt te veel geaarzeld", stelt Laveren. "Op 5 september, op De Rentrée van Voka, is duidelijk gezegd dat we over een aantal dagen maatregelen mochten verwachten. Het ziet er naar uit dat dagen weken gaan worden. In landen als Frankrijk, Duitsland en Italië is er al langer steun toegekend. Bij ons dreigen er hele industriële ketens uiteen te vallen."

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact