Helft bedrijven ziet handel met Oekraïne en Rusland volledig wegvallen

Nieuwe bevraging Voka Mechelen-Kempen

Eén op de twee bedrijven in de regio Mechelen-Kempen geeft aan dat hun export naar en import uit Oekraïne en Rusland volledig is weggevallen. Het gaat om bedrijven die al een tijd handel drijven met (één van) beide landen. Dat blijkt uit de nieuwste enquête van Voka Mechelen-Kempen. De weerslag van het conflict laat zich in onze regio ook ruimer voelen. Eén op de zes bedrijven zal minder personeel aanwerven dan voorzien.

Op dag 14 van het conflict in Oekraïne wordt ook almaar duidelijker wat de economische impact in onze regio is. Een grote meerderheid van de bevraagde bedrijven (82%) verwacht een negatieve impact op hun activiteiten. Onder meer door de duurdere energie en grondstoffen maar ook door toeleveringsproblemen. De oorlog weegt op het vertrouwen bij ondernemers en consumenten. En dat laat zich alsvolgt voelen:

In de eerste plaats raakt dit conflict onze bedrijven persoonlijk. Bedrijfsleiders en medewerkers in onze regio hebben vaak jarenlange banden met de handelaars in de getroffen regio. En die banden worden nu plots doorgeknipt", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Maar het conflict reikt verder dan dat. De economische impact voor onze bedrijven wordt nu almaar duidelijker. Zo is er een tekort aan grondstoffen en zijn er de torenhoge energieprijzen. En dat kan ervoor zorgen dat de inflatie in ons land verder zal ​ toenemen. De lonen zullen nog verder stijgen en dat tast ons concurrentievermogen aan. De btw-verlaging op gas en elektriciteit kan de facturen drukken. We vragen ook om de tijdelijke werkloosheid tot het midden van dit jaar te verlengen. En een indexsprong mag geen taboe meer zijn."

Voka roept de federale en de Vlaamse regering ook op om een taskforce op te richten die continu de economische gevolgen van de oorlog zal monitoren en voorstellen doet om de gevolgen op te vangen.

Hoge inputkosten

De hoge energie- en grondstoffenprijzen zetten de marges van ondernemingen onder druk. Uit de bevraging blijkt dat de inputkosten vandaag gemiddeld 22 procent hoger liggen dan normaal. Inputkosten zijn kosten waar het bedrijf zelf voor opdraait, zoals kosten voor grondstoffen, vervoer en verpakking. De meeste bedrijven kunnen die niet zomaar doorrekenen, laten ze weten. Want dan zijn ze minder aantrekkelijk voor de klant.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact