"Grootste loonstijging in 40 jaar. En toch actie voeren? Wereldvreemd"

Voka Mechelen-Kempen reageert op regionale acties van vakbonden

In de afgelopen 40 jaar zijn de lonen nooit zo sterk gestegen als nu. Toch houden de vakbonden vandaag op verschillende plaatsen regionale acties. "Wereldvreemd", zegt Voka Mechelen-Kempen. "Als we niets doen, worden de Belgische medewerkers zowat de duurste van Europa. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat ons dat pijn zal doen."

"We betreuren dat de vakbonden vandaag actie voeren. De vakbonden zetten op deze manier een heel klassiek beeld neer: werkgevers tegenover werknemers. Sorry, maar dat stadium zijn we echt wel voorbij. Werkgevers en medewerkers zijn één team: een onderhandeling over het loon doe je volgens de afgesproken regels. Die onderhandeling voer je niet op straat", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

"We mogen niet onderschatten hoe hoofdkwartieren van internationale ondernemingen naar deze staking kijken. In geen enkel Europees land zijn de lonen al zo sterk gestegen als in ons land. Het gaat om de grootste stijging in 40 jaar."

20 miljard extra

Voka is vragende partij voor een sociaal en tijdelijk gecorrigeerde indexsprong: ​ enkel voor de hogere lonen, niet voor wie weinig verdient. "Ga dit debat aan, dat is onze boodschap aan de regering. En doe dat zonder taboes. De laatste vooruitzichten tonen aan dat de loonkosten de komende drie jaar met 13 tot 14 procent kunnen toenemen. Voor alle Belgische bedrijven komt dat neer op een extra factuur van 20 miljard euro. Dit hakt er in als een bijl bij de bedrijven. Daarom: laten we kijken hoe we de inflatie samen onder controle krijgen: vakbonden én werkgevers," zegt Laveren. "Als we dit debat uit de weg gaan, worden de Belgische medewerkers zowat de duurste van Europa. Je hoeft geen econoom te zijn om in te zien dat ons dat pijn zal doen."

Brief aan burgemeesters

Voka heeft gisteren alle 39 burgemeesters in Mechelen en Kempen een brief gestuurd met de vraag om de toegang van bedrijven en bedrijventerreinen vrij te houden. Voor mensen die vandaag wel willen werken. "We respecteren het recht om actie te voeren. Maar er is ook het recht om te werken", stelt Laveren. "De staking van 29 maart vorig jaar heeft de economie in de regio Mechelen-Kempen naar schatting 27 miljoen euro gekost. Zo'n klap kan onze economie op elk moment missen. Vandaag dus ook."

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact