"Dringend steun nodig voor bedrijven die energiefactuur minstens zien verdubbelen"

Oproep Voka Mechelen-Kempen na expertenrapport

Er is dringend energiesteun nodig voor bedrijven in Mechelen en Kempen. Voor ondernemingen die hun energiefactuur minstens zien verdubbelen, laat Europa steun toe. Het pas verschenen expertenrapport over koopkracht en concurrentievermogen bevestigt die optie nu. "Actie is écht nodig", stelt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

“Het expertenrapport bevestigt zwart op wit dat het concurrentievermogen van ons land achteruitgaat. Die analyse onderschrijven we bij Voka al langer. Het is nu tijd voor actie. We moeten oplossingen uitwerken die onze economie versterken. We spelen met de welvaart van de volgende generaties als we rapport na rapport bestellen, maar niet met antwoorden komen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"In de meest recente bevraging van juni, in de regio Mechelen-Kempen, geven bedrijven aan dat de hoge energieprijzen in de top drie van grootste bezorgdheden staan. Samen met de hoogste loonkosten in 40 jaar en het tekort aan mensen", stelt Tom Laveren van de Voka-Kamer in Mechelen en Kempen. "Er is daarom dringend energiesteun nodig. Uit het expertenrapport blijkt nu dat de experts akkoord gaan om het Europese steunkader in te stellen om de meest getroffen bedrijven tijdelijk en gericht te helpen met de betaling van hun energiefacturen. Daar mogen we niet mee wachten. Voor Europa kan het, enkel voor bedrijven die hun energiefactuur minstens zagen verdubbelen tegenover vorig jaar."

Duitsland en Frankrijk, twee van onze belangrijkste handelspartners, hebben al zo’n systeem en staan bedrijven bij met concrete ondersteuning.

Automatische indexering

Ook over de automatische koppeling wordt gesproken in het rapport. De experts zeggen dat de automatische loonindexering in tijden van hoge inflatie leidt tot een verslechtering van de concurrentiepositie van ons land. Ze stellen voor om de concurrentiepositie van nabij op te volgen om in te schatten of en wanneer een aanpassing aan het systeem nodig is. Voor Voka is het wel al duidelijk dat een aanpassing noodzakelijk is. Voka blijft een indexsprong met 3% vragen, gecorrigeerd met een nettopremie van 500 euro voor elke medewerker.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Neem contact op met