“Deze steun kan voor 1.000 extra jobs zorgen”

Voka Mechelen-Kempen tevreden met verlenging ontwrichte zones tot 2024

De steunmaatregelen voor de ontwrichte zone Turnhout zijn zopas met 2 jaar verlengd. Tot oktober 2024. Dat verneemt Voka Mechelen-Kempen en is bevestigd door de bevoegde ministers Vincent Van Peteghem en Jo Brouns. Een bedrijf dat in zo’n steunzone ligt, moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. “Dit kan voor meer dan 1.000 jobs zorgen in onze regio”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Sinds mei 2015 zijn de zones Turnhout en Genk erkend als ontwrichte zone. Als gevolg van de sluiting van onder meer de Heinz-ketchupfabriek, de vele ontslagen bij lampenfabrikant Philips en de sluiting van Ford Genk. In 2017 werd ook de steunzone Zaventem-Vilvoorde erkend.

Op het kaartje hierboven is het te zien: als een bedrijf in de steunzone Turnhout, Genk of Zaventem-Vilvoorde ligt, komt het in aanmerking voor een financiële ondersteuning.

“We zijn erg tevreden met de beslissing van bevoegde ministers Jo Brouns en Vincent Van Peteghem. De steunmaatregel liep oorspronkelijk maar tot oktober 2022. Die is nu verlengd tot oktober 2024. Onder dezelfde voorwaarden als voorheen. We hebben er, samen met Voka Limburg, hard om gestreden. Het gaat hier voor de regio Turnhout alleen al - sinds 2015 - om 4.259 jobs. In het laatste volledig jaar waren het er 1.140", zegt Wim Brillouet, manager Belangenbehartiging van Voka Mechelen-Kempen. "Zo’n aanvraag is vrij eenvoudig. Vaak dienen bedrijven hun dossier in, om één dag later al goedkeuring te krijgen. Voka helpt hen daarbij." 

Een bedrijf moet twee jaar lang minder bedrijfsvoorheffing betalen. Het voordeel komt overeen met een besparing van 4 tot 5% op de loonkosten. De investering moet wel rechtstreeks leiden tot nieuwe arbeidsplaatsen. 

“Net dat is essentieel”, zegt Laveren. “Onze ondernemers betalen nu de hoogste lonen uit in 50 jaar. De steunmaatregel ontwrichte zone geeft hen ademruimte. Maar daar staat ook een duidelijk engagement van de bedrijven tegenover. Met die steun moeten ze investeren in jobs. Jobs die hier in de regio blijven.”

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact