Buitenland pompt 1,5 miljard in economie Mechelen-Kempen

Voka: Pfizer en Sanofi zorgen voor extra boost

Vorig jaar hebben buitenlandse bedrijven 1,5 miljard euro aan investeringen gedaan in de Mechelse en Kempense economie. Dat is meer dan de voorbije vijf jaren samen. Dat blijkt uit cijfers die Voka Mechelen-Kempen heeft opgevraagd bij Flanders Investment & Trade (FIT). De mega-investering van Pfizer zorgt voor een enorme boost. "Dit is het werk van héél veel mensen, die met veel wilskracht en overtuiging knokken voor hun bedrijf. Dat blijven we als Voka-kamer ook doen”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

De bovenstaande tabel zegt alles. 2022 is een recordjaar geworden. Buitenlandse bedrijven hebben vorig jaar 1,47 miljard euro geïnvesteerd in de arrondissementen Mechelen (1,2 miljard euro) en Turnhout (273 miljoen). “Het gaat in totaal om 35 grote investeringsprojecten: 12 in de regio Turnhout, 23 in de regio Mechelen. Al die projecten zijn in 2022 goedgekeurd en zullen de komende tijd worden uitgevoerd. Heel belangrijk is dat zowel Turnhout als Mechelen zich als regio prominenter in de etalage zetten. Beide regio's zijn samen goed voor 28 procent van alle investeringen in Vlaanderen. Dat is ongezien”, zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen. "Nog goed nieuws: van de 35 grote investeringsprojecten gaat de helft naar de bouw van volledig nieuwe vestigingen. De andere helft zijn uitbreidingen of overnames. Al die investeringen leveren ook veel nieuwe jobs op. Voor de regio Turnhout 465, voor de regio Mechelen 371."

Overtuiging

Eén mega-investering zorgt voor een boost in de cijfers. Pfizer heeft beslist om 1,2 miljard euro te investeren in de site in Puurs-Sint-Amands. Zo kan het de productiecapaciteit fors opvoeren. Ook Sanofi in Beerse zorgt voor een forse injectie: 120 miljoen euro voor de productie van biologische geneesmiddelen.

"Dit is het werk van héél veel mensen, die met veel wilskracht en overtuiging knokken voor hun bedrijf. Dat blijven we als Voka-Kamer ook doen. Want onze regio heeft enorm veel potentieel. De bedrijven die jaren geleden hebben gekozen om vol te gaan voor onderzoek en ontwikkeling en innovatie, worden nu beloond. We blijven als Voka wel vragen om niet te snoeien in het fiscale voordeel van 30.000 onderzoekers in Vlaanderen. Er ligt een hervormingsplan op tafel om daar aan te raken. Doe dat niet. De cijfers bevestigen dat je dan raakt aan één van onze sterkste troeven", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen.

Verenigde Staten

Voor 2022 is er vooral geïnvesteerd in de farma- en cleantechsector en de IT- en voedingssector. De grootste investeerders voor de regio Mechelen-Kempen vind je hieronder in een tabel.

Regio

Land

Bedrag

Mechelen

VS

1.200.000.000

 

UK

1.000.000

Turnhout

Frankrijk

120.000.000

 

Duitsland

76.000.000

 

VS

40.000.000

 

Japan

37.000.000  

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact