"Bornem viseert grotere ondernemingen met belastingverhoging"

Reactie Voka Mechelen-Kempen na belastingverhoging op bedrijfsruimtes van meer dan 300.000 euro

Voka Mechelen-Kempen is niet te spreken over de bijsturing van het meerjarenplan door het gemeentebestuur van Bornem. Het gaat - onder meer - om een verhoging van 300.000 euro voor bedrijven, door een vernieuwde belasting op bedrijfsruimtes. "Onze ondernemers zitten met de hoogste energiekosten in 13 jaar, bovenop de grootste loonindexering in 10 jaar. Daar komt deze belastingverhoging nu bovenop", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. ​

Sinds begin dit jaar zijn de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing verhoogd in Bornem: van 929 naar 989. Dat moet de gemeente 700.000 euro meer opleveren. De aanvullende personenbelasting werd verlaagd. De gemeenteraad keurde ook met een nipte meerderheid de verhoging van de nieuwe bedrijfsbelasting goed. Die moet nog eens 317.850 euro extra opleveren.

"De gemeente haalt aan dat ze moét verhogen, door de minderinkomsten die ze verwachten. Toch blijkt uit de analyse van onze Voka-Kamer dat maar 2 van de in totaal 39 steden en gemeenten in Mechelen en Kempen voor 2022 de opcentiemen hebben verhoogd. Bornem zit met het nieuwe tarief in de top 5 van die 39 gemeenten, als je kijkt naar de hoogte van de opcentiemen. Maar er is meer. Ook de bedrijfsbelasting gaat omhoog. Het gemeentebestuur heeft op die manier een duidelijke keuze gemaakt met hun bijsturing van het meerjarenplan. Grotere ondernemingen gaan de factuur betalen", zegt Tom Laveren.

Voka is voor efficiënt bestuur en het is een must dat begrotingen op orde zijn. "Maar met de bijsturing is de focus veel te sterk op één sector: die van de grotere ondernemingen. Een heel groot deel van de bedrijven is momenteel aan het knokken. Niet om te groeien, maar om de status quo te kunnen behouden. We zitten bovendien met de hoogste energieprijzen in 13 jaar, bovenop de grootste loonindexering in 10 jaar", stelt Laveren.

Voka Mechelen-Kempen vraagt een concrete bijsturing aan het bestuur. "We zijn niet blind voor de bijkomende inspanningen die het bestuur neemt. Zo is er een nieuwe ambtenaar lokale economie aan de slag en wordt onder meer het e-loket verder uitgebouwd. Toch is er een bijsturing nodig."

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact