"6.000 mensen extra aan de slag in regio in half jaar tijd"

Voka Mechelen-Kempen ziet lichtpuntjes in economie in komende maanden

384.000: zoveel mensen zijn er op dit moment aan de slag in de regio Mechelen-Kempen. Dat is een record. In een half jaar tijd zijn er 6.000 mensen extra aan het werk gegaan. "Een opsterker voor onze economie. Voor het eerst sinds de inval in Oekraïne geeft onze conjunctuurbarometer nu ook een trendbreuk aan. Zeker tot en met de zomer is er een voorzichtige aantrekking van onze economie", stelt directeur Tom Laveren.

"De lichten staan nog niet op groen. Maar ze gaan wel van rood naar oranje. Zo toont onze conjunctuurbarometer. Met die barometer kunnen we drie tot zes maanden vooruitkijken in de tijd. En die vooruitblik is eindelijk positiever. De verkoop van personenauto’s ligt in onze regio nu 10% hoger dan 1 jaar geleden. Het aantal bouwvergunningen ligt 7% hoger dan gemiddeld. Al zien we daar dat we dat tempo niet volhouden tot aan de zomer. We hopen dus volop: wind mee. Maar we zijn er nog zeker niet", zegt Tom Laveren van Voka Mechelen-Kempen in het nieuwe programma 'Stand van Zaken' op RTV.

Onhoudbaar

Voor het eerst zijn er in de regio Mechelen-Kempen 384.000 mensen in de regio Mechelen-Kempen aan de slag. Een record. De data komt van het Steunpunt Werk en is geanalyseerd door Voka Mechelen-Kempen. Er zijn – in zes maanden tijd – 6.000 mensen extra bijgekomen.

"Máár aan de andere kant zijn er ook 110.000 mensen die aan de zijlijn staan. Mensen die niet actief op zoek zijn naar werk. Het is een diverse groep, maar we moeten zeker een deel van die mensen terug op de arbeidsmarkt krijgen."

"Pak een willekeurige gemeente in onze regio en je moet vaststellen dat 20 tot 25 procent van de beroepsbevolking, niet op zoek is naar werk: dat is gewoon teveel, dat is gewoon onhoudbaar", aldus Laveren.

"Daarom moeten we durven kijken naar de uitkeringen. Die in ons land oneindig zijn. Maar in bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Nederland stopt de uitkering na ongeveer 2 jaar. Afhankelijk van hoe lang je al hebt gewerkt. We kunnen niet meer achterblijven. Daar pleiten we dan ook voor.”

20230326_standvanzaken.mp4

MP4 - 40 Mb

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact