26 bedrijven in Mechelen en Kempen krijgen Voka-erkenning voor duurzaam ondernemen

Vandaag hebben 26 bedrijven uit de regio Mechelen en Kempen een Voka Charter Duurzaam Ondernemen gekregen. Dat meldt Voka Mechelen-Kempen. De bedrijven hebben samen zo'n 400 acties ondernomen zoals het vergroenen van hun transport, het verminderen van hun CO²-uitstoot of het opzetten van een duurzaam productieproces. "Deze bedrijven wijzen de weg. Ze zijn voortrekkers in Europa", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De bedrijven en organisaties die dit jaar het VCDO-certificaat krijgen zijn de volgende:

BelOrta, Willemen Construct, Continental Automotive Benelux, Smulders, ODTH, Pidpa, A-Kwadraat, Renotec, Coöperatie Hoogstraten, OVAM, Dafra Pharma International, Fresh & Saucy Foods, REM-B Hydraulics, Havi Logistics, Group Joos, Cartamundi, ISOPROC, Vanhout.pro, Q-Lite, Voka – KvK Vlaams-Brabant, Voka – KvK Limburg, Nature Solutions, The Belgian Chocolate Group, Orakel Group, Lidwina en Anne-lore By Van Herck.

Al deze bedrijven en organisaties hebben zich de voorbije jaren ingezet voor de 17 doelstellingen – of SDG’s - vastgelegd door de Verenigde Naties. De doelstellingen gaan van behoorlijk bestuur, community relations, samenwerking met maatwerkbedrijven, talentontwikkeling tot een CO²-reductie of het duurzaam gebruik van water.

“Die doelstellingen moeten bedrijven en burgers helpen om duurzaam te werken tot 2030 en verder. Het is hoopgevend dat veel bedrijven hun beleid aanpassen aan de doelstellingen van de Verenigde Naties. Ze gebruiken dit als kompas om hun bedrijf te runnen”, zegt Guido Evens, senior adviseur Duurzaam Ondernemen bij Voka Mechelen-Kempen.

Voortrekkers in Europa

“Wat jullie hebben gerealiseerd, in een ongezien moeilijk jaar, verdient een grote onderscheiding. Alle bedrijven die straks een Voka Charter krijgen, zijn stuk voor stuk voortrekkers van het nieuwe Europa", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "Europa kiest - met de Europese Green Deal – voor bedrijven die voluit voor een duurzame groei gaan. Voka heeft die weg, zes jaar geleden, ook gekozen met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen."

"Het is fijn om te zien dat de interesse voor duurzaamheidstrajecten in de lift zit. Het aantal inschrijvingen piekt met 30 procent. Tot 263 deelnemende bedrijven. Het toont aan dat meer en meer bedrijven overtuigd zijn van deze manier van ondernemen."

Een bedrijf dat drie keer een succesvol traject aflegt en laureaat is, binnen een periode van vijf jaar, kan uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties. Ze zijn dan officieel SDG Pioneer. Dit jaar zijn volgende bedrijven genomineerd: Fresh & Saucy Foods (Herentals), Dafra Pharma International (Turnhout), Voka Vlaams-Brabant.

De officiële uitreiking volgt op 26 oktober, de Dag Duurzaam Ondernemen van Voka. Het certificaat wordt persoonlijk overhandigd door Nikhil Seth, Executive Director van het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR).

 

Het VCDO-charter is een product van Voka Mechelen-Kempen, in samenwerking met Cifal Flanders en met de steun van Fluvius en Pidpa.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact