26 bedrijven in Mechelen en Kempen krijgen Voka-erkenning voor duurzaam ondernemen

Vandaag krijgen 26 bedrijven uit de regio Mechelen en Kempen een digitaal Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Dat meldt Voka Mechelen-Kempen. Ze hebben de voorbije jaren duurzame acties ondernomen, zoals het vergroenen van hun transport, het verminderen van hun CO²-uitstoot of het opzetten van een duurzaam proces om producten te ontwikkelen. "Deze bedrijven wijzen de weg. Ze zijn voortrekkers in Europa", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen.

De bedrijven en organisaties die dit jaar het VCDO-certificaat krijgen zijn de volgende:

BelOrta, Willemen Construct, Continental Automotive Benelux, Smulders, ODTH, Pidpa, A-Kwadraat, Renotec, Coöperatie Hoogstraten, OVAM, Dafra Pharma International, Fresh & Saucy Foods, REM-B Hydraulics, Havi Logistics, Group Joos, Cartamundi, ISOPROC, Vanhout.pro, Q-Lite, Voka – KvK Vlaams-Brabant, Voka – KvK Limburg, Nature Solutions, The Belgian Chocolate Group, Orakel Group, Lidwina en Anne-lore By Van Herck.

Al deze bedrijven en organisaties hebben zich de voorbije jaren ingezet voor de 17 doelstellingen – of SDG’s - vastgelegd door de Verenigde Naties. De doelstellingen gaan van behoorlijk bestuur, community relations, samenwerking met maatwerkbedrijven, talentontwikkeling tot een CO²-reductie of het duurzaam gebruik van water.

“Die doelstellingen moeten bedrijven en burgers helpen om duurzaam te werken tot 2030 en verder. Het is hoopgevend dat veel bedrijven hun beleid aanpassen aan de doelstellingen van de Verenigde Naties. Ze gebruiken dit als kompas om hun bedrijf te runnen”, zegt Guido Evens, senior adviseur Duurzaam Ondernemen bij Voka Mechelen-Kempen.

Erkenning van Verenigde Naties

Een evaluatiecommissie gaat na of bedrijven de doelstellingen hebben gehaald. Wie het charter van Voka krijgt, geeft het imago van zijn onderneming een serieuze boost. Een bedrijf dat drie keer een succesvol traject aflegt en laureaat is, binnen een periode van vijf jaar, kan uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties. Ze zijn dan officieel SDG Pioneer. Dit jaar zijn volgende bedrijven genomineerd: Fresh & Saucy Foods (Herentals), Dafra Pharma International (Turnhout), Voka Vlaams Brabant en Pantarein (Mechelen).

De officiële uitreiking volgt op 26 oktober, de Dag Duurzaam Ondernemen van Voka. Het certificaat wordt persoonlijk overhandigd door Nikhil Seth, Executive Director van het United Nations Institute for Training and Research (UNITAR).

Voortrekkers in Europa

“Met de recente Europese Green Deal kunnen we er niet meer omheen. We moeten collectief stappen zetten in de transitie naar een duurzame samenleving. Ondanks de economische impact van de huidige coronacrisis, beschouwen we deze periode als een kans om nog meer aandacht te schenken aan economische, sociale én ecologische veerkracht", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. “Al de bedrijven die het charter krijgen, zijn voortrekkers van het nieuwe Europa.”

Uit onderzoek van Voka en de Universiteit Antwerpen blijkt dat de interesse voor duurzaamheidstrajecten toeneemt. Het aantal inschrijvingen is met 30 procent gestegen en piekt dit jaar op 263 deelnemende bedrijven. De coronacrisis heeft bij 4 op de 10 ondernemingen in een Voka-duurzaamheidstraject voor vertraging gezorgd, maar die zal volgens de bedrijven snel worden ingehaald.

Het VCDO-charter is een product van Voka Mechelen-Kempen, in samenwerking met Cifal Flanders en met de steun van Fluvius en Pidpa.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen

Contact